Prezident Zeman: Takzvaní lepšolidé podceňují venkovské obyvatele

16.10.2022 8:38 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při přijetí vítězů soutěže Vesnice roku 2022

Prezident Zeman: Takzvaní lepšolidé podceňují venkovské obyvatele
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře zemědělství, milé paní starostky a vážení páni starostové,

jsem velice rád, že se opět mohu setkat s vítězi soutěže Vesnice roku.

Víte, že celou dobu, celý svůj život jsem obdivovatelem venkova. Deset let jsem žil na Vysočině v obci se dvěma tisíci obyvatel. A teď po skončení svého druhého mandátu budu bydlet v Lánech, které mají také dva tisíce obyvatel plus minus.

Uvědomuji si, že venkov má četné problémy. Chtěl bych zmínit alespoň jeden. Pokud máme zabránit vylidňování venkova, tak je zapotřebí mimo jiné nabídnout zejména mladým rodinám možnost bydlení. A já s radostí vidím, že na okraji původní obce vyrůstají nové čtvrti nových rodinných domků, a to do značné míry souvisí i s problematikou hypoték. Dobře víte, že v poslední době rostou úroky z hypoték, a to zejména proto, že Česká národní banka v minulosti výrazně zvyšovala úrokové sazby. Využil jsem tedy svého zákonného oprávnění a jmenoval jsem nového guvernéra a tři nové členy Bankovní rady, kteří jsou vesměs odpůrci dalšího zvyšování úrokových sazeb. Berte to prosím jako snahu o konkrétní pomoc řešení hypoteční krize, protože všichni víte, že objem hypoték se snížil, někdo říká o šedesát, a jiné údaje uvádí dokonce až osmdesát procent proti minulému období.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Venkov, a to vám určitě nemusím říkat, umožňuje lidem větší kontakt s přírodou, často i mezilidské vztahy jsou o něco přátelštější než ve velkých městech, která z těch šesti tisíc obcí představují jenom menšinu.

Někdy mám dojem, že venkov zanedbáváme, že jsou i takzvaní lepšolidé, kteří podceňují venkovské obyvatele, a ve skutečnosti v celé naší dlouhé historii to byl právě venkov, který v době, kdy města byla germanizována, udržoval při existenci český národ.

Takže bych vám závěrem chtěl velice a velice poděkovat za vaši práci. Není to práce jednoduchá. Nejste, což je ovšem možná výhoda, v hledáčku českých médiích, o nichž si myslím svoje, že ano. A můžete sloužit lidem, což je konec konců to nejrozumnější, co může politik dělat.

Takže děkuji vám za dosavadní práci, a ještě jednou vám přeji plný úspěch v práci budoucí.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 14. října 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…