Prezident Zeman: Zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný, zbrojní exportéry je třeba podporovat

01.06.2017 11:21

Projev prezidenta republiky při zahájení veletrhu IDET v Brně

Prezident Zeman: Zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný, zbrojní exportéry je třeba podporovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře, vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

děkuji za pozvání na IDET. Přijel jsem sem rád, protože se domnívám, že zbrojní průmysl je průmysl jako každý jiný, že zbrojní exportéry je třeba podporovat jako každé jiné a že je potřeba zabránit opakování toho, co se stalo počátkem devadesátých let, kdy někteří nejmenovaní pacifisté dospěli k názoru, že náš zbrojní průmysl podstatně omezíme. Důsledkem bylo to, že nám zbrojařské společnosti z celého světa nadšeně zatleskaly a obsadily uvolněné trhy. Nehledě na to, že útlum zbrojního průmyslu byl jeden z faktorů rozpadu Československa. Vzpomeňme například na Dubnici nad Váhom a na další zbrojařské podniky na Slovensku, kde tento útlum vyvolal vysokou nezaměstnanost. Věřím, že toto období je už naštěstí za námi.

Před námi je ovšem jeden problém, jehož jsem si povšiml. Ten problém spočívá v tom, že někdy licenční politika naprosto nevhodným způsobem omezuje náš export do takzvaných bezpečných, nebo chcete-li neembargovaných, zemí pod záminkou, že je zde riziko reexportu do zemí už nikoli tak bezpečných. Já na to vždy říkám, co je vám do toho. Vy vyvážíte do bezpečných zemí, a co s tím ty bezpečné země dále udělají, to už je jejich a nikoli naše věc. Pokládám toto byrokratické omezení za nejdůležitější překážku našeho zbrojního exportu v současné době.

Navázal bych na pana ministra Stropnického, a i já bych podpořil myšlenku, aby české armádě dodávaly výzbroj a výstroj především, i když nikoli jenom, české zbrojařské firmy, s nimiž mám tu nejlepší zkušenost. Navštívil jsem například zbrojovku Uherský Brod, která je nesporně špičkovou firmou v této oblasti, a zdaleka není firmou jedinou.

Pan ministr Stropnický už zde hovořil o řadě zahraničních misí. Já příští týden odlétám do Vietnamu, který není embargovanou zemí, a který má velký zájem o dodávky speciálu a udělám samozřejmě všechno proto, aby se tento zájem přetavil do konkrétních kontraktů.

Závěrem bych chtěl říci, že plně podporuji zvyšování výdajů na obranu v dnešní složité mezinárodní situaci. Samozřejmě, že podporuji takové akvizice, které jsou rozumné, nikoli kalouskovské nákupy sedmdesáti dvou bitevníků L-159, s nimiž jsme pak dlouhou dobu nevěděli, co si počít, nebo repasi tanků T-72, která vedla k tomu, že dnes máme třicet pět bojeschopných tanků, ale skutečně efektivní akvizice. A dokonce si myslím, že ten podíl jedna celá čtyři do roku 2020 je zbytečně nízký. Se skromností, která je mně vlastní, bych rád připomněl, že za doby mého premiérování po celé čtyři roky Česká republiky v daleko obtížnějších ekonomických podmínkách vydávala dvě procenta výdajů na obranu HDP a nikdo se tomu nedivil a nikdo to ani zvlášť nechválil, protože se to považovalo za samozřejmost. Dnes jsme naplněni úžasem, když o nějakou desetinku zdvihneme výdaje na obranu.

Takže zcela závěrem mně dovolte, abych české armádě a českému zbrojnímu průmyslu popřál mnoho úspěchů a ujistil je svoji plnou podporou.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Brno, 31. května 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.