Prezident republiky kondoloval rodině Sira Nicholase Wintona

02.07.2015 4:28

Prezident republiky ve středu 1. července 2015 kondoloval Barbaře a Nicholasi Wintonovým v souvislosti s úmrtím Sira Nicholase Wintona.

Prezident republiky kondoloval rodině Sira Nicholase Wintona
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz

Vážená Barbaro,
Vážený Nicholasi,

se zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí Vašeho otce - Sira Nicholase Wintona. Chtěl bych Vám a členům Vaší rodiny vyjádřit touto cestou upřímnou soustrast. Činím tak jménem svým a jménem všech občanů České republiky, kteří Sira Nicholase chovali ve velké úctě a vážili si jej.

Vždy je velmi obtížné psát soustrastný dopis a volit slova, která mají být útěchou a povzbuzením. Inspirací nám v takových chvílích může být osobní vzpomínka, intenzivní prožitek, něco, co máme s osobou toho, kdo odešel, přirozeně spojeno. Sir Nicholas byl pro mnohé zosobněním hrdinství a lidskosti. Aniž by jej mohli osobně poznat a mluvit s ním, vážili si jej pro jeho odvahu a statečnost, které pomohly zachránit množství lidských životů.

Byl jsem rád a poctěn, když Sir Nicholas přijel do Prahy v říjnu loňského roku, aby zde převzal nejvyšší vyznamenání mé země jako výraz uznání a díků. I když dlouho nebylo zřejmé, zda mu jeho zdravotní stav dovolí cestu absolvovat, vím, že jeho první spontánní reakcí na mé pozvání doručené mu o několik měsíců dříve byl nadšený souhlas spojený s otázkou, zda se bude moci během letu podívat do pilotovy kabiny. To byl pro mě Sir Nicholas – muž rozhodný, nápaditý, s nádherným a živým smyslem pro humor. Setkání s ním a Wintonovými dětmi na Pražském hradě bude pro mě vždy patřit k těm nejvzácnějším.

Sir Nicholas měl mnoho přátel doma i v zahraničí. Mohlo by se tak zdát, že jeho památka patří mnohým. V této smutné chvíli ale nesmíme zapomínat na to, že Vám – jeho nejbližším – odešel otec, dědeček, přítel a rádce - zkrátka někdo, kdo do Vašich životů vždy přirozeně patřil a byl jejich součástí. Díky Vám mohl prožít klidný závěr bohatého života, obklopený láskou a pochopením. To je veliký dar, za který se patří také poděkovat.

Když od nás navždy odchází někdo, koho známe, je to smutná chvíle naplněná bolestí. V Siru Nicholasovi ztratila má země přítele, kterého budeme všichni postrádat. Tím, co během svého života dokázal, se ale nesmazatelně zapsal do historie. A je na každém jednom z nás, abychom tento zápis střežili a nenechali upadnout v zapomnění. Na Sira Nicholase Wintona Česká republika nezapomene.

Miloš Zeman, prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.