Primátor Bělica: Nové výtahy mají moderní design, jsou tiché a rychlé

19.09.2022 15:18

Modernizace výtahů v městských bytech spěje do úspěšného konce

Primátor Bělica: Nové výtahy mají moderní design, jsou tiché a rychlé
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Josef Bělica

Zbývá vyměnit už jen 25 výtahů a bude završen nejvýznamnější počin města Havířova v oblasti bytového fondu za posledních 35 let, který se týkal plošné výměny nevyhovujících výtahů v městských bytech. Startuje poslední etapa smělého plánu, který se podařilo v rekordním čase úspěšně naplnit jak po stránce finanční, tak logistické. Finanční nákladnost se vyšplhala na zhruba 190 milionů korun. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„Cílem poslední fáze zahrnující výměnu 25 výtahů za 39,5 milionů korun je zajistit bezpečnější a komfortnější provoz výtahů. Nové výtahy disponují nemálo přednostmi, jsou větší, vejde se do nich více osob, více uvezou, a také jsou rychlejší, ale při provozu mnohem tišší. Jsou řízeny moderním mikroprocesorovým systémem s mnoha bezpečnostními prvky. V maximální možné míře přispějí k bezbariérovému přístupu k bytovým jednotkám. Tam, kde to je možné, dochází ke zvětšení výtahu, takže se do něj vejde invalidní vozík nebo kočárek,“ vyjmenoval výhody nových výtahů primátor Havířova Josef Bělica.

Během výměny výtahu se celý dům stává součástí stavby, kdy dochází bohužel k omezení pohodlí obyvatel, protože stavební práce se neobejdou bez bourání, vrtání a hluku. Harmonogram je ale připravený tak, aby se snížila odstávka výtahu na minimum. Konkrétní informace o současném stavu a plánovaném postupu montáže se nájemníci dozvídají s předstihem z vývěsek na nástěnkách.

„Lidé tak získají přehled o chystaných pracích a době, jak dlouho budou jednotlivé práce vykonávány. Seniorům z vyšších pater nabízí MRA po dobu odstávky výtahu bezplatnou pomoc při dovozu nákupu nebo asistenci méně pohyblivým občanům při přesunu dolů po schodech,“ řekl jednatel Městské realitní agentury Jiří Lankočí.

„To, co se povedlo v Havířově, nemá v rámci republiky obdoby. Když se zrodil plán na výměnu všech výtahů v jednom zátahu, spousta oponentů pochybovala o tom, že se to podaří, a že takto obrovskou akci nemůžeme zvládnout. Vše jsme ale měli precizně připraveno a zajištěno. Práce na sebe navazovaly, postupovalo se plynule bez prodlení, některé výtahy byly dokonce vyměněny dříve. Rok 2022 se zcela jistě zapíše do dějin města Havířova, vždyť za posledních 35 let se jedná o nejzásadnější počin v oblasti investic do bytového fondu,“ přiblížil jednatel Městské realitní agentury Róbert Masarovič.

Poslední etapa výměny výtahů v Havířově se týká bytových domů na ulicích Astronautů 9, Dělnická 18, Lipová 17, Makarenkova 10, Nám. Republiky 2, Pavlovova 10, Pavlovova 6, Uzavřená 13, Dlouhá 91, Klicperova 1, Klicperova 3, Hlavní třída 67, Hlavní třída 69, Horymírova 2, Horymírova 4, Horymírova 6, Mánesova 42, Mánesova 50, Mánesova 52, Mánesova 54, Švabinského 1, Švabinského 5, Školní 32, Školní 39.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině