Primátor Bělica: Startuje rekonstrukce přednádražního prostoru

06.01.2020 16:13

Havířov vysoutěžil zhotovitele pro rekonstrukci přednádražního prostoru. K předání staveniště dojde v první třetině tohoto roku a vítězná brněnská firma OHL ŽS, a. s. bude mít 365 kalendářních dnů od data předání staveniště na realizaci stavby.

Primátor Bělica: Startuje rekonstrukce přednádražního prostoru
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Do soutěže, kterou město Havířov vyhlásilo v září, se přihlásilo 7 zájemců. Firma OHL  ŽS, a.s. zvítězila na základě nejlepší cenové nabídky a krátkého termínu zhotovení stavby. Cena rekonstrukce přednádražního prostoru je stanovena na 111 314 283 Kč s DPH. „Po zrušení prvního výběrového řízení na zhotovitele stavby přednádražního prostoru se nám v druhé soutěži podařilo dosáhnout toho, že vítězná firma bude schopna stavbu zrealizovat v mnohem kratším čase a také za nižší cenu, než jaká byla původně v plánu. Staveniště budeme předávat na přelomu ledna a února a zhotovitel má pak rok na realizaci stavby,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

„Chceme vybudovat moderní přestupní terminál spojující železniční, autobusovou, osobní, ale také cyklistickou dopravu. Myslím, že obyvatelé Havířova si zaslouží komfortní, bezpečný a bezbariérový přestup. Rekonstrukcí přednádražního prostoru vzniknou nové parkovací plochy, celkem se bude jednat o 134 nových parkovacích míst. Také budou opraveny přilehlé chodníky a vybudovány přechody pro chodce,“ uvedl k rekonstrukci přednádražního prostoru primátor Havířova Josef Bělica.

Součástí nového prostoru budou také kryté zastávky a příchozí koridory, dále chce město do lokality přivést cyklostezku vedoucí ze Šumbarku a z centra města. Havířov také plánuje opravit komunikaci na ulici Železničářů či instalovat zde veřejné osvětlení a kamerový systém. Dále chce město revitalizovat volnou plochu před výpravní budovou, osadit nové prvky městského mobiliáře a v okolí vysadit zeleň.

Na samotnou realizaci rekonstrukce byla Havířovu schválena žádost o dotaci prostřednictvím ITI IROP. Výše celkové podpory může dosáhnout až 90% výdajů. „Můžeme dosáhnout na čerpání až 85% z prostředků Evropské unie a 5% ze státního rozpočtu, maximální výše podpory může být až 100 milionů korun,“ uvedl náměstek Niemiec.

Město už v roce 2019 vystavělo v rámci obnovy havířovského nádraží parkoviště pro 45 aut na ulici Železničářů za bytovým domem v blízkosti vlakového nádraží. Stavba parkoviště předcházela rozsáhlé rekonstrukci přednádražního prostoru, protože po celou dobu stavby současné parkoviště u nádraží nebude sloužit svému účelu. Po tuto dobu budou moci cestující využívat nové parkoviště u bytového domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…