Primátor Hrabálek: Do ubytovny Jana Masaryka se stěhuje 78 ukrajinských válečných uprchlíků

19.08.2022 21:29

Ukrajinští občané, kteří utekli před válkou a byli doposud ubytováni v internátu SOŠ a SOU Vocelova v Hradci Králové, se během dnešního dne stěhují do ubytovny Jana Masaryka.

Primátor Hrabálek: Do ubytovny Jana Masaryka se stěhuje 78 ukrajinských válečných uprchlíků
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Celkem jich zde bude ve třech patrech bydlet 78. Město tyto prostory opravilo a připravilo k bydlení, vybavilo pokoje nábytkem a elektronickými spotřebiči. Ubytovnu Jana Masaryka má město dočasně od července ve výpůjčce od Fakultní nemocnice Hradec Králové, nyní se dokončuje její směna za pozemky v blízkém okolí nemocnice. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

„Internátní prostory střední školy, které poskytl Královéhradecký kraj ukrajinským uprchlíkům, budou od září opět sloužit studentům. Město tedy nabídlo k využití prostory ubytovny, kam se nyní Ukrajinci ze střední školy Vocelova přesouvají,“ uvádí primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek. S jejich přesunem pomáhají od dnešního rána hasiči Královéhradeckého kraje. „V ubytovně Jana Masaryka se ubytovávají vesměs matky s dětmi nebo senioři. Většina z nich také nalezla práci v Hradci Králové, zaměstnáni jsou jako prodávající v obchodech nebo pomocné síly. Část z nich pracuje i jako pomocná síla v městských organizacích, například na koupališti Flošna,“ doplňuje primátor.

Pro využití ubytovny muselo město na své náklady provést úpravu prostor budovy. „V budově byla vymalována tři patra. V částce zhruba půl milionu korun jsme zajistili vybavení pro ukrajinské rodiny. Nakoupili jsme postele a matrace, dále elektrospotřebiče jako ledničky, pračky, mikrovlnky nebo varné konvice,“ říká náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek. Vedle toho byla provedena oprava elektroinstalace. „Náklady na pobyt ukrajinských uprchlíků budeme sanovat prostřednictvím příspěvku od státu, který činí zhruba 250 korun na osobu na den. Tyto náklady ale bohužel nepokryjí veškeré služby, které zde budou Ukrajinci využívat,“ dodává náměstek Marek. Město by proto v následujících týdnech chtělo požádat Královéhradecký kraj o finanční příspěvek na bydlení Ukrajinců.

Ubytovnu Jana Masaryka má město zatím ve výpůjčce od Fakultní nemocnice Hradec Králové. V následujících dnech by ale měla být dokončena směna této ubytovny s nemocnicí za pozemky u nemocnice a pozemky pod přilehlým parkovištěm. „Cena ubytovny Jana Masaryka byla odhadnuta na 107 milionů korun. Pozemky, o které nemocnice žádala, mají hodnotu o něco nižší. Nemocnici bychom proto v rámci této směny měli doplácet zhruba čtyři miliony korun,“ vysvětluje náměstek Marek. Směnu budou na svém srpnovém zasedání ještě projednávat zastupitelé města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…