Primátor Hrabálek: Město hledá nového provozovatele sdílených kol

09.03.2022 21:24

S příchodem jara se Hradec Králové chystá vypsat výběrové řízení na provozovatele veřejného sdílení jízdních kol po městě. Rozmístěno by jich tu mělo být zhruba sto.

Primátor Hrabálek: Město hledá nového provozovatele sdílených kol
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Jelikož město chce občanům tuto službu zpřístupnit, tak se navíc zavazuje, že provozovateli bude po dobu jednoho roku dotovat prvních patnáct minut jízd, které budou moci uživatelé využít zdarma. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Po jednom roce užívání sdílených kol by navíc měly být nastaveny ještě výhodnější podmínky třeba pro majitele nového kuponu u chystaného odbavovacího systému Dopravního podniku města Hradce Králové.

„V Hradci Králové máme zkušenost se sdílenými dopravními prostředky a jízdní kola patří mezi jedny z nejoblíbenějších, což je zejména z důvodu bohaté sítě cyklotras v našem městě a jeho blízkém okolí. Rozmístěno by zde mělo být zhruba sto jízdních kol na předem určených stanovištích, která se budou nacházet na frekventovaných místech, jako například v blízkosti nádraží, obchodních center nebo u terminálu hromadné dopravy,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Radní města včera schválili podmínky výběrového řízení, k jeho vypsání by mělo dojít během následujících týdnů. Nový provozovatel by mohl po městě jízdní kola rozmístit do konce prvního pololetí.

Město se zároveň zavazuje, že bude novému provozovateli dotovat prvních patnáct minut jízdy u každého uživatele. „Je to dohoda mezi provozovatelem a městem, pro uživatele to znamená patnáct minut jízdy na kole zdarma, pak už bude třeba jistou částku hradit. O jakou částku se bude jednat určí až výsledek výběrového řízení,“ vysvětluje podmínky Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast městských investic. Takto to bude platit po dobu jednoho roku, poté získají výraznou výhodu všichni držitelé nového kuponu připravovaného odbavovacího systému. „S Dopravním podnikem města Hradce Králové máme předjednáno, že po uplynutí jednoho roku se sdílenými koly dostanou větší výhody registrovaní uživatelé v novém odbavovacím systému. Získat by mohli více minut jízdy zdarma. Tímto krokem chceme zvýšit zájem veřejnosti o využívání jiných způsobů dopravy, než jsou osobní automobily. Samozřejmě vše bude záviset na tom, jak se tento projekt osvědčí,“ dodává náměstek primátora pro oblast správy městských organizací Pavel Marek.

Nová jízdní kola jsou součástí strategie města v oblasti mobility, ponesou nápis „Hradec jede“, který upozorňuje na projekt městské mobility. Více informací k tomuto projektu je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice