Primátor Hrabálek: Město již má finance na projekt Pajkrovy flošny

23.07.2020 10:01

Rekonstrukce Pajkrovy flošny v Hradci Králové dostává první konkrétní obrysy. V objektu, který byl v druhé polovině 18. století postavený jako součást hradecké pevnosti a jehož vlastníkem je město, by mělo vzniknout krajské networkingové studentské centrum.

Primátor Hrabálek: Město již má finance na projekt Pajkrovy flošny
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Městu se podařilo získat třímilionovou dotaci na projektovou dokumentaci, o dotaci bude radnice žádat i na financování samotné rekonstrukce, jejíž celkové náklady se odhadují na 71 milionů korun bez DPH. Provozovatelem objektu by v budoucnu měla být hradecká Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy.

„Farmaceutická fakulta má zpracovanou studii, na kterou budou navazovat projektové dokumentace vyšších stupňů. Partnery projektu jsou současně Královéhradecký kraj a Univerzita Karlova, se kterými nyní budeme společně specifikovat konkrétní zadání na projekt, který umožní budoucí provoz a aktivity centra. Teprve poté bude možné soutěžit projektanty,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Investorem celé rekonstrukce bude město, které zajistí všechny stupně projektové dokumentace, stavební povolení a vysoutěží dodavatele stavby. „Předpokládáme, že rekonstruovaný objekt zůstane v majetku města a bude pronajatý farmaceutické fakultě, která jej bude provozovat. Tedy podobný model jako v případě budovy Muzea východních Čech, která patří městu, ale sídlí zde a provozuje ji krajská organizace,“ vysvětluje primátor.

Objekt Pajkrovy flošny, který je veden jako kulturní památka, je umístěný mezi botanickou zahradou a stadionem hasičů v jižní části centra města Hradce Králové. „Rekonstrukci tohoto historického objektu, jejíž náklady se odhadují na více než sedmdesát milionů korun bez DPH, chceme částečně financovat z dotací a úvěru. Na projekt se nám již podařilo získat tři miliony korun z dotačního fondu Královéhradeckého kraje. Projektový záměr pak byl zaslán k registraci v rámci nového období ITI hradecko-pardubické aglomerace jako strategický projekt v oblasti inovační infrastruktura. Nové studentské centrum by mělo přispět k rozvoji vědeckovýzkumného a inovačního prostředí v Královéhradeckém kraji, které má zde velký potenciál. Dohoda o podmínkách pro financování provozu bude na pořadu dne po zpracování projektové dokumentace,“ doplňuje Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky a dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.