Primátor Hrabálek: V Hradci bude možné třídit gastroodpad, zatím na zkoušku

09.09.2021 10:48

Od října bude v části Hradci Králové možné třídit gastroodpad, pilotní projekt město spustí na půl roku.

Primátor Hrabálek: V Hradci bude možné třídit gastroodpad, zatím na zkoušku
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Do hnědých popelnic s označením budou moci občané dávat například zbytky jídel, mléčné výrobky nebo potraviny s prošlou trvanlivostí, a to včetně obalů.

Anketa

Má být Hana Lipovská odvolána z Rady ČT?

5%
93%
hlasovalo: 12536 lidí
Dvacet takových kontejnerů bude umístěno v ulicích Rybova a Antonína Petrofa, jejich vývoz bude zajištěn vždy jednou týdně.

„Jedná se o pilotní projekt, který bude ve vybraných hradeckých sídlištích fungovat půl roku. Až poté, jaké budou výsledky a jaké budou reakce občanů, budeme rozhodovat o tom, zda tuto formu třídění budeme ve městě zavádět či nikoliv. Každopádně jde o další aktivitu, kterou chceme přispět ke zvýšení míry recyklace a především ke snížení produkce množství směsného komunálního odpadu,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Do nádob na gastroodpad budou moci občané umístit například zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky nebo třeba potraviny, kterým již vypršela trvanlivost, a to i včetně plastových nebo papírových obalů. „Sběr tohoto typu odpadu jsme schopni zajišťovat jednou týdně, putovat bude do bioplynové stanice. Zde máme k dispozici drtič, který je schopen veškerý sebraný materiál podrtit a následně oddělit biomateriál od obalů. Vzhledem k technologii na bioplynové stranici prosíme občany, aby nevhazovali do nádob pro shromažďování gastroodpadu odpady ve skleněných nebo kovových obalech,“ vysvětluje Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb. Nové kontejnery na gastroodpad budou po dohodě s místními SVJ umístěny do ulic Rybova a Antonína Petrofa, stejně jako dalších dvacet nádob na bioopad. Do nich bude nadále možné ukládat rostlinné odpady včetně pečiva.

V Hradci Králové se ročně vytřídí zhruba 17 tisíc tun odpadu za rok, zhruba 20–25 % z toho je biologicky rozložitelný odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…