Primátor Hřib: Dosáhli jsme nejnižšího zadlužení za dvacet let

02.12.2021 19:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům hospodaření pražského magistrátu

Primátor Hřib: Dosáhli jsme nejnižšího zadlužení za dvacet let
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Zatímco vláda Andreje Babiše nebývale hýřila a zadlužovala i děti našich dětí, v Praze hospodaříme i navzdory koronakrizi odpovědně.

Děkuji náměstkovi Pavlu Vyhnánkovi (Praha sobě) za jeho práci jakožto strážce městské kasy. Je to pozice neprávem nedoceněná, ale obzvlášť důležitá. Vždyť jen v příštím roce bude město hospodařit s rozpočtem přesahujícím 90 miliard Kč! A jen díky tomu, že s financemi nakládáme jako řádní hospodáři, můžeme vyčlenit rekordních 20 miliard Kč na investice (plus další investice dělají ještě městské společnosti samostatně).

Praha se mění a ještě bude doslova měnit před očima. Nejvíc peněz půjde do dopravy, třeba do stavby metra D, na výstavbu a obnovu tramvajových tratí, stavbu lávky spojující Holešovice a Karlín, rekonstrukci a dostavbu Průmyslového paláce, rekonstrukci Malostranského náměstí, přípravu koncertního sálu na Vltavské, ale také na výstavbu a rekonstrukce škol nebo rozvoj městských částí.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Zároveň je nutné říct, že je to už druhé volební období, kdy město nemělo prakticky žádnou podporu ze strany státu. Přístup státu by se měl v tomto ohledu určitě změnit a některé stavby by měl stát spolufinancovat. Především metro D, pokračování vnitřního městského okruhu nebo bytové domy pro dostupné bydlení na pozemcích města.

Praha bohužel přišla o miliardy korun nejen kvůli pandemickým opatřením, ale také daňovému balíčku z dílny ANO a ODS. Díky odpovědnému hospodaření města ale neustále snižujeme dluh z minulých období. Z 35 miliard Kč na částku pod 15 miliard Kč. Zeštíhlili jsme také úřad o 7 % úředníků.

Dovolím si proto tvrdit, že oproti státu jsme jako Praha vzorem rozpočtové odpovědnosti. A tak to má přece být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu