Primátor Hřib: Hlavní město vrátí legionářské pamětní desky na Staroměstskou radnici. Přispěje také na obnovu desky sokolů

05.04.2022 7:37

Radní hl. m. Prahy souhlasili s restaurováním a znovuosazením dvou pamětních desek legionářů na budovu Staroměstské radnice.

Primátor Hřib: Hlavní město vrátí legionářské pamětní desky na Staroměstskou radnici. Přispěje také na obnovu desky sokolů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Desky budou vráceny na radnici v sobotu 2. července 2022 u příležitosti 105 let výročí bitvy u Zborova, kde zvítězili českoslovenští legionáři. Současně radní souhlasili s poskytnutím daru sokolům k obnově pamětní desky, která připomíná jejich oběť v bojích o Slovensko v roce 1919. 

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Bronzové pamětní desky legionářů se opět vrátí na budovu Staroměstské radnice. V současné době jsou uloženy ve sbírkách Muzea hl. m. Prahy a po jejich restaurování budou osazeny zpět v sobotu 2. července 2022 u příležitosti 105 let výročí bitvy u Zborova. Celková cena za restaurování obou desek bude činit přibližně 107 000 korun s DPH.

První pamětní deska je ve tvaru řeckého kříže s textem „Zde jest uložena prsť z bojišť u Zborova, v Dobrudži, u Bachmače, u Terronu, na Sibiři a na Doss Altu.“ Druhá bronzová deska nese text „Pod touto deskou uchována jest prsť z bojiště verdunského věnovaná poselstvu obce pražské obcí verdunskou dne 25. dubna r. 1921. Na paměť společných bojů a vítězství za svobodu vlasti.“ Prsť je knižní označení pro zeminu z důležitých bojišť.

„V těchto dnech je mimořádně důležité si připomínat hrdinské činy našich vojáků. Vyhověl jsem žádosti Sboru pro obnovu pomníku Hrdinům od Zborova, Československé obce legionářské, o navrácení pamětních desek bitvy u Zborova na Staroměstskou radnici, kam patří. Symbolicky se tam vrátí právě při příležitosti 105 let výročí této bitvy,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Radní hl. m. Prahy také souhlasili s darem pro Tělocvičnou jednotu SOKOL Bratislava I Vinohrady, která se snaží o obnovu pamětní desky 17 padlých legionářů – sokolů, kteří zahynuli v bojích o Slovensko v roce 1919 (konkrétně osvobozování okolí Petržalky). Praha jim poskytne dar na obnovu desky ve výši 30 000 korun.

„Tři pražští legionáři, sokolové, zemřeli při osvobozování Petržalky během bojů o Slovensko v roce 1919. Proto si zaslouží být připomenuti pamětní deskou na budově Tělocvičné jednoty Sokol Bratislava. Na obnovu pamětní desky, na kterou se uskutečnila také veřejná sbírka, Praha daruje třicet tisíc korun,“ dodává primátor Hřib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.