Primátor Hřib: Lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži

20.10.2019 11:24

Citace na facebookovém profilu z projevu pro Forum 2000

Primátor Hřib: Lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Zdálo se, že demokracie ve světě vítězí a že nakonec zvítězí všude. My, český národ, nadšeni nově získanou svobodou, jsme také věřili, že jakmile padne železná opona, svět se konečně stane lepším místem, přičemž svoboda bude vzkvétat a totalitní myšlení a jednání se stanou nepříjemnou minulostí.

Možná nás může omluvit nedostatek zkušeností, když jsme vnímali ochranu svobod, neustálé ohrožení demokracie nebo kultivaci veřejné sféry jako samozřejmé a nepřemýšleli jsme o jejich skutečném významu. Dnes už ale známe jejich opravdovou hodnotu. Vidíme, že lidé, kteří mají jasný cíl, odhodlání a podporu, lidé, kteří považují demokracii za anachronismus a svobodu za zbytečnou, začínají za neblahých okolností vyhrávat volby.

Přesto ale věřím, že hodnoty, na kterých je vybudovaná naše společnost, nejsou přežitkem. V Česku, ale také v ostatních částech světa můžeme vidět, že ne každý je pohlcen konzumem, ne každý rezignoval na svá politická a občanská práva, že lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži a také to, kdo má ze lží užitek. A jsou to především mladí lidé, kteří mě utvrzují v této víře a dodávají mi optimismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…