Primátor Hřib: Praha postupně mění koncepci zahraničních vztahů

04.06.2022 10:06 | Tisková zpráva

Hlavní město se intenzivně připravuje na nadcházející předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, kdy se na jeho území od 1. července 2022 do konce roku uskuteční celá řada klíčových akcí.

Primátor Hřib: Praha postupně mění koncepci zahraničních vztahů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Nejen o nich bude informovat nový web, který bude také do budoucna místním i cizincům představovat Prahu z pohledu zahraničních vztahů.

Nově spuštěný web (ZDE), který je dostupný jak v angličtině, tak v češtině, bude sloužit jako platforma pro představení Prahy jako významného hybatele mezinárodních vztahů. Hlavní město jej spouští s ohledem na svou aktivní roli v rámci blížícího se předsednictví ČR v Radě EU.

„Praha chce využít období předsednictví, aby ukázala, že není jen masovou turistickou destinací, ale i metropolí, která se může pochlubit třeba kvalitními vysokými školami a vznikajícími inovativními projekty v řadě sektorů – od umělé inteligence, přes vesmírné technologie až po kulturní a kreativní průmysly,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, do jehož gesce patří i oblast zahraničních vztahů.

Hlavní město v současné době připravuje novou strategii zahraničních vztahů na příštích 5 let, která akcentuje především vytvoření silných partnerství v mezinárodním prostředí, využití potenciálu už dříve navázaných partnerských vztahů, strategickou komunikaci silných stránek Prahy a sebevědomější přístup v oblasti zahraničních vztahů. Tato strategie upevní pozici Prahy jako atraktivního města pro život a práci v povědomí obyvatel města, návštěvníků a potenciálních investorů.

„Věříme, že města mají v zahraničních vztazích obrovský potenciál– jsou flexibilní, dokážou vnímat potřeby svých občanů a dalších subjektů a rychle na ně reagovat. Praha má už teď rozhodně na co navazovat – kromě dvacítky uzavřených partnerství je i zakládajícím členem Paktu svobodných měst. Je také součástí řady dalších významných mezinárodních organizací,“ doplňuje primátor Zdeněk Hřib.

Mezinárodní spolupráce mezi městy se v posledním desetiletí ukázala jako klíčová, a to zvlášť v období pandemie a mezinárodního konfliktu na Ukrajině. I do budoucna může výrazně pomoci při řešení otázek, jako jsou klimatická změna nebo ekonomické krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…