Primátor Hřib: Pražské ulice opět ožívají

14.11.2021 18:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k šíření umění ve veřejném prostoru

Primátor Hřib: Pražské ulice opět ožívají
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Pražské ulice opět ožívají novými nástěnnými malbami, muraly! Jak se vám líbí? Pojďme si na následujících řádcích říct pár slov o každém z nich. O tom, s jakou myšlenkou díla vznikala, nebo jaké nesou významy.

V Holešovicích na rohu ulic Komunardů a U Průhonu vzniklo mural telavivské tvůrčí dvojice kombinující verše básně od Nitzan Mintzové a malbu Dedeho Bandaida. Samotná malba pak ztvárňuje opeřence složeného z různých prvků a objektů města.

Zdánlivě jednolitou zelenou malbu najdete u západní východové cesty z metra na Bořislavce. Při bližším pohledu ale člověk zjistí, že se jedná o velmi detailní malbu krajiny, která je zároveň poctou okolní přírodě. Autorkou muralu je Veronika Zapletalová.

Výtvarné ztvárnění zdi u zastávky na Spořilově je zvláštní tím, že je plastické, nikoliv ploché. Je to vlastně takový dekorativní vzor v podobě hravého labyrintu, který dotváří okolní proudění lidí. Mural vytvořila autorská dvojice Karolína Vintrová a Petr Dromorád.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Srdcem dalšího muralu od streetartové dvojice Obras a Akrobad je plán Prahy a její železniční sítě. Téma se tak blízce vztahuje k okolí. Mural totiž najdete pod vlakovou tratí v ulici Seifertova. Bohužel velkou část tohoto díla zničili nelegální graffiti vandalové, kteří ho dost neumětelsky takzvaně "zbombili". Velká škoda.

Nový pro změnu aktivistický mural najdete u autobusového nádraží Florenc. Autorka Toy Box prostřednictvím své komiksové malby vypráví o příbězích lidí, kteří ve vzdálených koutech planety trpí dopady klimatické změny - třeba povodněmi nebo mrazy.

Ze všech těchto počinů mám velkou radost. Jsem rád, že se umění v Praze takto dostává ven do veřejného prostoru mezi lidi stejně jako třeba v Berlíně, Barceloně nebo Vídni. Věřím, že se máme ještě na co těšit. Děkuji radní Hance Třeštíkové, lidem z Umění pro město a všem dalším, kteří vznik muralů a streetartu v Praze podporují. Naše město je díky tomu rozmanitější a barvitější. A to je dobře!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…