Primátor Hřib: Pražské ulice ožívají velkoformátovými malbami

24.10.2022 19:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k uměleckým dílům ve veřejném prostoru

Primátor Hřib: Pražské ulice ožívají velkoformátovými malbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Jsem rád, že díky projektu Umění pro město vznikají stále nová umělecká díla ve veřejném prostoru, která zkrášlují naše město.

Hned dvě malby jsou dílem známého streetartového umělce Michala Škapy (Trona), který se dostal od tvorby graffity až k vystavování ve věhlasných galeriích a tvorbě pouličního umění.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Jeho malbu s názvem Vesmír Medúz naleznete v Křižíkově ulici v Karlíně a má vám přiblížit barevnou krásu světa podmořských hlubin. Malba s názvem Gai a Gaia, kterou najdete v Moskevské ulici ve Vršovicích, je pak poctou k výročí 50 let existence organizace Greenpeace. V barvitém shluku ztvárňuje různé energie, živly nebo civilizační a přírodní prvky.

Mural s názvem Chasing The Red Demon (Pronásledování Rudého Démona) je také malbou na aktuální téma. Zobrazuje totiž boj s ruskou agresí. Dílo od ukrajinského umělce Aec Interesni Kazki najdete v ulici Za papírnou v Holešovicích.

Krom toho vznikají také soukromé projekty. Například umělec Marek Kulhavý (Mára Čmára) ze studia DRAWetc. vytvořil u metra Hradčanská malbu ženy inspirovanou obrazem Zrození Venuše od Botticelliho.

Je opravdu skvělé, když vizuální smog z ulic krok za krokem mizí a k vidění je místo toho inspirativní umění. Hned je ten dojem z města příjemnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…