Primátor Hřib: Situace v Praze je specifická, z devíti očkovacích center je osm ve státních nemocnicích

31.12.2020 14:07

Ve středu se konalo v online podobě první pražské jednání ke krajské očkovací strategii, svolané vedením hlavního města. Projednána byla aktuální celostátní očkovací strategie ministerstva zdravotnictví, první zkušenosti očkovacích center v Praze a další kroky, směřující k cílenému očkování nejzranitelnější skupiny obyvatel nad 80 let.

Primátor Hřib: Situace v Praze je specifická, z devíti očkovacích center je osm ve státních nemocnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Praha zorganizovala první společné jednání zástupců očkovacích center zřízených v pražských státních nemocnicích. Setkání svolal primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib a za město se jej zúčastnila také radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová, krajský koordinátor očkování David Doležil a zástupci gesčně příslušných odborů zdravotnictví a sociálních věcí. Na jednání nechyběli také zástupci ministerstva zdravotnictví, praktických lékařů a pediatrů.

Podstatná část programu byla věnována dalšímu postupu při organizaci a koordinaci očkování na území hlavního města. „Situace v Praze je specifická, protože tu máme devět očkovacích center, z toho osm je ve státních nemocnicích. V první vlně ale bude nutné se zaměřit i na očkování klientů a pracovníků domovů pro seniory, což jsou městské nebo soukromé organizace. To bude znamenat vysoké nároky na koordinaci ze strany magistrátu,“ komentuje jeden ze závěrů společného jednání primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Dalším důležitým bodem jednání byla otázka organizace očkování nejohroženější skupiny obyvatel nad 80 let, kterých je v Praze kolem 60 tisíc. Zhruba čtyři tisíce nejstarších obyvatel žijí v domovech pro seniory, ostatní ve svých vlastních bytech. „Budu prosazovat, aby v Praze vnikly mobilní očkovací týmy, které by mohly zajistit očkování seniorů v pobytových sociálních službách, kde nebude možné zajistit očkování prostřednictvím tamních praktických lékařů, a později i v domácím prostředí. Za skvělou zprávu proto považuji nabídku praktických lékařů pro děti a dorost zapojit se do této práce,“ doplňuje Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

O možnosti participace části svých kolegů mluvila na jednání místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP Hana Cabrnochová. „V tuto chvíli víme o zájmu více jak padesáti pražských pediatrů vypomoci s očkováním v rozsahu osm až deset hodin týdně. Velkou výhodou je zkušenost pediatrů s očkováním a jejich čas, protože v prvotních fázích nebudou očkovat proti COVID-19 děti, pro které v tuto chvíli není očkovací látka dostupná,“ říká Hana Cabrnochová.

Očkování v centrech státních nemocnic již začalo, a to očkováním vybraných skupin zdravotníků a pacientů. Do budoucna se předpokládá, že část dodávek vakcín pro očkovací centra ve státních nemocnicích by měla být už v první fázi vyčleněna pro klienty a pracovníky v pobytových sociálních službách, jako jsou domovy pro seniory apod.

„Jako krajský koordinátor jsem vytvořil pracovní skupinu ze zástupců nemocnic, vedení Prahy a lékařských odborných společností a dalších institucí, která se bude pravidelně scházet a koordinovat tak očkování v rámci státní strategie pro očkování,“ dodává ředitel Městské polikliniky Praha a koordinátor očkování pro Prahu David Doležil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…