Primátor Hřib: Specifické sociální problémy je potřeba řešit systémově

14.02.2022 16:21 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy schválili finanční pomoc dalším projektům z pražského operačního programu, jejichž společným cílem je pomoc osobám se zdravotním nebo jiným znevýhodněním. Celková výše podpory, určená pro tři projekty z Operačního programu Praha – půl růstu ČR, přesahuje 15 milionů korun.

Primátor Hřib: Specifické sociální problémy je potřeba řešit systémově
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Zdeněk Hřib

Mezi nově podpořené organizace, které poskytují sociální služby a budou v tomto roce své projektové záměry realizovat, patří Arcidiecézní charita Praha a neziskové organizace Green Doors nebo SANANIM, které se věnují mj. péči o osoby se zdravotním postižením, s duševními nemocemi, bez přístřeší nebo o osoby ohrožené závislostmi.

Projekty byly předloženy v rámci průběžné výzvy pro oblast podpory sociálního začleňování a boji proti chudobě. Celkem již bylo v této výzvě od roku 2020 schváleno 52 projektů, jejichž podpora dosáhla více než 370 milionů korun z evropských peněz.

„Specifické sociální problémy v našem městě, jako je třeba zneužívání návykových látek nebo bezdomovectví, je potřeba řešit systémově. Takový přístup není jen o represi, ale i o podpoře nízkoprahových služeb a snižování rizik. Pražský magistrát si toho je vědom, a tak se snaží být spolehlivým partnerem charitativních organizací v jejich projektech a poskytovat jim maximální podporu,” říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, v jehož gesci je právě oblast evropských fondů.

Arcidiecézní charita poskytuje sociální služby osobám se zdravotním postižením, včetně duševně nemocných, a lidem bez přístřeší nebo ohroženým bezdomovectvím na území Prahy a Středočeského kraje. Díky dotaci se zlepší podmínky v rovnou třech subjektech sociálních služeb (Azylový dům sv. Terezie, Dům sociální bydlení Fatima a terénní program ADCH Praha). Součástí plánovaných stavebních úprav ve výši téměř 8 milionů korun je výměna kotle, zateplení objektu nebo výměna oken. Díky projektu získá terénní služba nový elektromobil pro poskytování zdravotní nebo terapeutické pomoci i mimo prostory charity.

Problematikou duševního zdraví se dlouhodobě zabývá organizace Green Doors, která provozuje tři podniky, ve kterých zaměstnává osoby s duševním onemocněním a pomáhá jim tak na cestě zpět do pracovního života. Díky dotaci ve výši téměř tři miliony korun budou tréninkové kavárny Café na půl cesty, Mlsná Kavka a V. kolona zmodernizovány a částečně zrekonstruovány. Klienti Green Doors po zaučení v kavárně využívají svých nově nabytých zkušeností i získaného sebevědomí a snadněji si najdou novou práci, ve které se mohou dále realizovat.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí

Podpora míří i do vybudování mobilní kanceláře organizace SANANIM na území Prahy 13. Organizace se zaměřuje na pomoc lidem ohroženým závislostmi a rodinám v nepříznivé sociální situaci včetně rodičů samoživitelů.

Operační program Praha – pól růstu ČR (OP PPR) působí na území Prahy už od roku 2014 a pro programové období 2014-2020 získala Praha z Evropských strukturálních fondů (ESIF) více než 200 milionů EUR. Od spuštění programu bylo podpořeno více než 1 600 projektů, které Pražanům zlepšují životní prostor a kvalitu života, ale také například podporují vědu, podnikání či vzdělávání v Praze.

Podrobnosti o OP PPR ČR poskytuje odbor evropských fondů Magistrátu hl. m. Prahy, který zajišťuje koordinaci, přípravy a realizaci financování projektů Evropské unie (ZDE, info@penizeproprahu.cz), nebo mediacentrum@praha.eu (odbor médií a marketingu Magistrátu hl. m. Prahy).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…