Primátor Hřib: V rámci čínské odvety přijde Praha o čínské turisty? Nesmysl

25.11.2019 8:33

Komentář na facebookovém profilu k předpokládanému úbytku čínských turistů v Praze

Primátor Hřib: V rámci čínské odvety přijde Praha o čínské turisty? Nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, zdražení svozu odpadu nebo ukončení partnerství mezi Prahou a Pekingem

Občas zaznívají obavy, že v rámci čínské odvety přijde Praha o čínské turisty, a tím si uškodí.

Jenže tyto obavy nejsou na místě hned z několika důvodů.

1) Turisti, kteří přijíždějí do Prahy za poznáním nebo kulturou, jsou tady vítaní. Bez ohledu na to, z které jsou země. Čínští turisti přeci nemusí zanevřít na oblíbenou Prahu jen kvůli tomu, že tak činí jejich političtí představitelé.

2) Navíc přínos čínských turistů pro místní je sporný. Mívají vlastní cestovní kanceláře, ubytovací služby nebo restaurace. Když nakupují, tak především v luxusních podnicích typu butiky v Pařížské. To běžným Pražanům nijak přímo neprospívá.

3) Praha se nemusí bát nedostatku turistů, protože jich sem ročně zavítá přes 8 milionů. Pro srovnání: v roce 2012 to bylo necelých 6 milionů a v roce 2000 to byly necelé 3 miliony. Naším současným cílem je tedy spíš udržitelný turismus. Některé části centra totiž už teď trpí takzvaným overturismem (nadměrným turismem), který městu škodí přílišnou zátěží.

Jinak pokud vládnete angličtinou, můžete si níže přečíst souhrnný článek o vztahu Prahy a Pekingu. Celé téma je zasazeno do širšího kontextu současných česko-čínských vztahů. ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…