Primátor Jura: Skládky u kontejnerů? Strážníci už mají viníky

20.08.2020 13:49

Místo sběrného dvora skládky u kontejnerů na komunální odpad.

Primátor Jura: Skládky u kontejnerů? Strážníci už mají viníky
Foto: Město Prostějov
Popisek: František Jura

Jedním z úkolů městské policie je dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci. Nutno podotknout, že za veřejná prostranství se považují všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejné zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící k obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Takto specifikuje veřejné prostranství zákon o obcích.

„Faktem je, že naše město patří mezi ta, která mají veřejná prostranství na vysoké úrovni, o čemž svědčí i různá ocenění. Jsou však i místa, kde na to lidé příliš nedbají. Takovým příkladem jsou hnízda s kontejnery na tříděný odpad, ale i běžné kontejnery či popelnice na komunální odpad. V posledním období bylo bohužel zjištěno více případů, kde lidé odkládají různé nepotřebné věci, které patří do sběrného dvora přímo ke kontejnerům, nebo i další odpad. Strážníci Městské policie Prostějov se na hledání viníků zaměřili,“ říká primátor František Jura.

A výsledek? 

„Jen v letošním roce jsme zjistili 33 případů a zjistili původce, v posledních dnech jsme zjistili desítku případů, kdy lidé odkládají odpad pouze ke kontejnerům, místo toho, aby využili také sběrné dvory. Jedná se zejména o papírové krabice, plasty, dokonce lednici. Odpad se tedy hromadí a znečišťuje veřejné prostranství. Mnoho míst v našem městě, včetně těch, která jsou opatřena kontejnery, jsou monitorovány kamerovým systémem a mobilními kamerami a díky těmto záznamům se podařilo zjistit osoby podezřelé z těchto přestupků, “ vysvětlil ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy.

Takové jednání je pak posouzeno jako přestupek na základě zák. č. 185/2001 Sb. o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, kde hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. V některých případech v rozporu se zákonem odložila odpad i právnická osoba. Přitom právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku mimo jiné i tím, že využívá systému zavedeného obcí pro nakládání s komunálním odpadem bez písemné smlouvy s touto obcí, nebo která nemá zajištěno využití nebo odstraňování odpadů v souladu s tímto zákonem. Za různá provinění pak právnické osobě hrozí statisícové pokuty až v řádu milionů korun.

„Budeme-li konkrétní, ve 4 případech byla na místě uložena pokuta 500 korun, ostatní případy byly předány do správního řízení,“ uzavřel ředitel Nagy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace