Primátor Měřínský: Oprava střechy farního kostela je v polovině, město na ni pravidelně přispívá

30.05.2022 15:18

Oprava střechy kostela svatého Vavřince má být ze strany města podpořena dotací ve výši 350 tisíc korun. Radní už tuto částku schválili, v červnu o ní ještě budou hlasovat zastupitelé.

Primátor Měřínský: Oprava střechy farního kostela je v polovině, město na ni pravidelně přispívá
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Střecha svatostánku se po částech opravuje už čtyři roky a také v minulosti na ni město přispívalo. 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

„Oprava je rozdělena na etapy. Po dokončené této, v pořadí čtvrté, bude provedeno 60 procent z celkového objemu prací. Nejde jen o výměnu střechy, ale i některých prvků krovu,“ předeslal primátor města Petr Měřínský. Oprava střešního pláště přijde na 11 milionů korun a město se k ní finančně hlásí. První částku ve výši 120 tisíc, která částečně pokryla náklady na projektovou dokumentaci, poslalo na účet farnosti v roce 2018. V letech 2019, 2020 a 2021 putovala do rekonstrukce z městské kasy každoročně suma 350 tisíc. Na novou střechu přerovského farního kostela, která je financována z církevních zdrojů, posílá peníze z „havarijního programu“ také Ministerstvo kultury, které pro čtvrtou etapu přislíbilo částku ve výši 400 tisíc korun. Hlásí se k ní i Olomoucký kraj – ten pro letošek na tuto akci uvolnil z dotačního programu na obnovu kulturních památek Olomouckého kraje 360 tisíc.

Kostel svatého Vavřince, stojící v Kratochvílově ulici, je součástí ochranného pásma městské památkové zóny. Byl postaven v roce 1256, v letech 1722 až 1732 prošel rozsáhlou barokní přestavbou, která mimo jiné znamenala i změnu původní orientace a jeho rozšíření. Přístavbou kaple Božího hrobu a novobarokní předsíně hlavního vchodu z let 1910 až 1912 byl svatostánek opět rozšířen.  Zastřešení kostela je provedeno systémem sedlových a zvalbených střech krytých pálenou střešní taškou typu bobrovka. Součástí je i hranolová dvoupatrová věž, zastřešená cibulí s lucernou a makovicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.