Primátor Navrátil: Slezanka za rok půjde k zemi, nahradí ji bytové domy a sál

16.09.2021 5:35

Budova bývalé Slezanky, která hyzdí historické centrum Opavy, se bude v příštím roce demolovat.

Primátor Navrátil: Slezanka za rok půjde k zemi, nahradí ji bytové domy a sál
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Poté zde začne stavba několika bytových domů a chybějícího multifunkčního sálu s venkovním amfiteátrem. Na projektu pracuje prestižní architektonické studio Chybik a Krištof.

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

„Zvažovali jsme několik variant včetně rekonstrukce. Jen zajištění statiky stávající Slezanky by vyšlo na zhruba 20 milionů korun. Její přestavba je proto neekonomická. Rozhodli jsme se v příštím roce městskou část Slezanky zbourat a po nezbytném archeologickém průzkumu zde vystavět několik bytových domů, které budou inspirovány předválečnou bytovou výstavbou na Horním náměstí. V prostoru dnešního divadelního klubu vyroste malé náměstíčko se vstupem do nového multifunkčního sálu, který Opavě citelně chybí, potřebného zázemí a venkovního amfiteátru na menší akce pod širým nebem,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil. Bytové domy budou stavět soukromníci, sál pak město. Dále je v plánu stavba dvoupodlažního podzemního parkování pod novou výstavbou. „Budou zde parkovací místa jak pro obyvatele bytových domů, tak pro návštěvníky multifunkčního sálu, sousedícího Slezského divadla a pro další akce v centru města,“ vysvětlil primátor.

Vedení města své plány představilo i opozici, a to na nedávném setkání, kde se prezentovaly strategické projekty města. „Jsem přesvědčený o tom, že se nám konečně podaří vyřešit jeden obrovský letitý problém, Slezanku nahradí zajímavé budovy a multifunkční sál ještě více oživí centrum města. V neposlední řadě se vyřeší parkování přímo v historickém centru města,“ dodal primátor s tím, že v plánovaném sále by se mohly konat i například koncerty, plesy, společenská setkání, přednášky či další akce. Podle dopravních propočtů by stavba sálu za městem vytvořila větší dopravní zátěž než stavba sálu v centru, které je dobře dostupné i díky blízkým zastávkám MHD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě