Primátor Navrátil: Začala stavba zbývající části severního obchvatu Opavy

08.10.2020 6:34

Slavnostním poklepem na základní kámen ve středu 30. září začala stavba pětikilometrové tzv. západní části severního obchvatu Opavy. Silnice za zhruba miliardu korun, která odvede většinu tranzitní dopravy z města, by měla být postavena do tří let.

Primátor Navrátil: Začala stavba zbývající části severního obchvatu Opavy
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Jsem moc rád, že se rok po otevření východní části obchvatu podařilo zahájit stavbu zbývající části. Bude to velmi náročná stavba, kde se bude muset vyřešit mosty křížení s železnicí, řekou a dalšími vodními toky, průmyslovými areály a chráněnými lokalitami z hlediska životního prostředí, ale věřím, že se podaří v termínu dokončit a my si konečně oddechneme. Pro dopravně přetíženou Opavu to pak bude citelná úleva,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil s tím, že stavbu bohužel bude provázet vyšší pohyb stavební techniky. „Prosíme občany o trpělivost. Stavební firma slíbila, že udělá vše pro to, aby byl dopad stavby na město co nejmenší,“ dodal primátor.

Podle náměstka primátora pro dopravu Michala Jedličky bude stavba velmi náročná. „Na délce přes pět kilometrů bude 78 stavebních objektů včetně 8 mostů o celkové délce 951 metrů. Stavbaři dále vybudují jednu opěrnou zeď, dvě protihlukové stěny, vykopou zhruba 70 tisíc kubíků zeminy a na násypy navezou bezmála půl milionu kubíků materiálu,“ vysvětlil Jedlička.

Příprava stavby byla koordinována s revitalizací železniční tratě mezi Opavou a Krnovem. Už v loňském roce byla provedena demolice překážejících bývalých objektů patřících cukrovaru či pyrotechnický průzkum. Velmi rychle se podařilo dokončit i záchranný archeologický průzkum, při kterém se objevila celá řada významných nálezů.

Projektová cena byla 1,1 miliardy korun, soutěží se ji podařilo snížit na 994 milionů korun (vše bez DPH). Stavba bude financována z fondů Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …