Primátor Nwelati: Na Štěpánce se kácí stromy zasažené kůrovcovou kalamitou, město vysadí nové

05.02.2019 12:22

Během víkendu začalo ve větší míře v parku Štěpánka kácení jehličnanů, které postihla kůrovcová kalamita a na jejichž pokácení také již bylo vydáno příslušné povolení.

Primátor Nwelati: Na Štěpánce se kácí stromy zasažené kůrovcovou kalamitou, město vysadí nové
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Na kůrovcovou kalamitu, její příčiny i rozsah postižení parku upozorňují také u vchodu do parku informační tabule. Během víkendu se kácelo ve větším množství také v jehličnatém háji mezi dětským hřištěm a lanovým centrem, které patří k nejvíce postiženým lokalitám v parku. Návštěvníci parku by proto měli dbát přiměřené opatrnosti a nepohybovat se v místech, kde bude probíhat těžba.

Odborníci se shodli na tom, že jedinou cestou, jak se kůrovce zbavit, je napadené stromy co nejdříve vykácet a zlikvidovat. Na Štěpánce je vydáno povolení pro pokácení 429 stromů, odstraní se i dalších zhruba pět desítek menších napadených stromů, k jejichž vykácení není nutné. Stromy je nutné vykácet do konce března. V případě lesoparku Štěpánka se jedná převážně o smrky, které jsou k napadení kůrovcem nejnáchylnější.

Náhradní výsadba začne v dubnu a potrvá do konce května, další etapa bude následovat od poloviny října až do mrazů. Napadené smrky budou v převážně většině nahrazeny listnatými stromy (duby, buky a lípy), v menší míře odolnější formy jehličnanů. S tím, že je nutné opravdu stromy pokácet, souhlasila i komise pro životní prostředí. Povolení pro kácení vydal odbor životního prostředí, který nařídil výsadbu 150 nových stromů. "My jich ovšem vysadíme daleko více, samozřejmě při zachování optimální hustoty porostu," dodal Raduan Nwelati.

Kácení bohužel krátkodobě omezí i přístup do některých částí Štěpánky, kde se bude pohybovat technika, a to především z důvodu bezpečnosti návštěvníků. Je nutné, aby lidé zbytečně neriskovali a dávali při vstupu do parku dobrý pozor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…