Primátor Pobucký: Šijte roušky, nestyďte se a noste je

17.03.2020 9:20

Primátor Michal Pobucký vyzývá občany, aby při pohybu na veřejnosti nosili roušky nebo si alespoň šátkem zakryli nos a ústa. Mohou tak zabránit možnému dalšímu šíření koronaviru.

Primátor Pobucký: Šijte roušky, nestyďte se a noste je
Foto: Facebook Michala Pobuckého
Popisek: Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký v roušce

„Někteří sice namítnou, že rouška nechrání před chycením nemoci, že pomáhá pouze těm, co už jsou nemocní zabránit takovému šíření. A přesně to je ten důvod. Nemusíte mít teplotu ani jiné příznaky, ale nemoc už můžete mít a klidně ji šířit dále. Pokud máte roušku, tak se toto šíření omezí,“ říká primátor Michal Pobucký.

Roušky jsou nedostatkovým zbožím, primátor už ale o víkendu na sociální síti vyzval občany města, aby se k situaci nestavěli laxně a roušky začali šít doma. Odezva byla velmi pozitivní. Občané města si ihned na sociálních sítích začali sdílet střihy na roušky a radili si. Zároveň se dotazovali, kde by bylo možné ušité roušky odevzdat, aby se dostaly těm, kteří si je sami ušít nemohou nebo neumí. Na magistrátu proto vzniklo sběrné místo.

„Krizový štáb města dnes zřídil sběrné místo pro ušité roušky, a to na magistrátu. Zájemci mohou kontaktovat odbor bezpečnostních rizik na čísle 773 788 654,“ řekl primátor Pobucký s tím, že roušky by dostali zejména sociální pracovníci, kteří by je dále poskytli potřebným.

„Ušité odevzdané roušky bude město prát a žehlit ve svých zařízeních, proto není nutné je po ušití takto upravovat. Samozřejmě, zbrusu novou látku je nutné před šitím vyprat, aby se vysrážela a nestalo, že po vyprání se rouška takzvaně srazí, tedy zmenší, anebo zdeformuje,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček.

„Lidé se už teď do výzvy aktivně zapojují. Roušky nejen šijí a nabízejí zdarma ostatním, ale také je začínají nosit, a to je to nejdůležitější. Nestydět se a s rouškou vyjít na ulici,“ dodal primátor Pobucký, který jde příkladem a bez ušité roušky nevychází z domu ani kanceláře. 

Mgr. Michal Pobucký, DiS.

  • SOCDEM
  • primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • krajský zastupitel

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.