Primátor Svoboda: Apeluji na všechny, aby dodržovali zavedená opatření

03.01.2024 15:14 | Tisková zpráva

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) a Povodí Vltavy předpokládají, že se hladina Vltavy bude minimálně do zítra zvyšovat. Dnes večer dosáhne (na limnigrafu v Chuchli) průtoku 600 m3/s a bude dále stoupat až k nočním 700 m3/s s možností dalšího vzestupu.

Primátor Svoboda: Apeluji na všechny, aby dodržovali zavedená opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Od dnešního odpoledne se znovu kompletně uzavřou náplavky a začne výstavba prvních úseků protipovodňové ochrany například na Čapadle v Divadelní ulici. Dojde také k zastavení plavby lodí v centrální Praze a s ohledem na nejistý vývoj by se plavidla a plovoucí zařízení měla přesunou do ochranných přístavů.

„Praha dělá vše proto, aby zvýšené povodňové riziko neohrozilo bezpečnost jejích obyvatel ani návštěvníků a děláme naprosto nezbytná opatření. Apeluji na všechny, aby dodržovali zavedená opatření, i když je možná mohou krátkodobě omezovat. Všechny zúčastněné složky dělají maximum pro to, abyste byli v bezpečí,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Kvůli zhoršující se povodňové situaci dnes hlavní město jako Povodňový orgán přijalo další preventivní opatření a dnes odpoledne a večer bude zahájena výstavba některých prvků mobilní protipovodňové ochrany. Od 16.00 hodiny se začne uzavírat podchod v ulici K Loděnici na Zbraslavi, od 19.00 hodin začne uzavírání protipovodňových vrat na Starém městě u Hotelu Four Seasons a od 19.00 hodin se začne uzavírat Čapadlo v Divadelní ulici.

„Preventivní opatření s ohledem na očekávané srážky v následujících dnech chrání nejen majetek a životy Pražanů, ale i pražské parky podél řeky Vltavy v historické části města. Věřím, že díky protipovodňové ochraně a součinnosti všech Pražanů zhoršující se povodňovou situaci společně zvládneme,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Od dnešních 16:00 hodin se znovu kompletně uzavírají náplavky v Praze 1, 2 a 5. Přístup na náplavky bude umožněn pouze posádkám lodí a plovoucích zařízení za účelem dohledu nad plavidly. S ohledem na bezpečnost osob nebude platit ani výjimka pro provoz trvale ukotveného botelu Matylda, který má nástup z prostoru náplavky. Provoz bude umožněn pouze botelům Admirál a Albatros, které umožňují nástup mimo náplavku.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39672 lidí

Při dosažení průtoku nad 600 m3/s dojde podle vyhlášky Ministerstva dopravy o pravidlech plavebního provozu k zastavení plavby lodí a plavidel v centrální části Prahy mezi 46. a 56,3. říčním kilometrem. S ohledem na nejistý vývoj by se plavidla a plovoucí zařízení měla přesunout do ochranných přístavů. K zastavení plavby dochází například kvůli tomu, že by se lodě kvůli vyšší hladině řeky nemusely vejít pod mosty.

Na Čapadle se již nyní vyklízí restaurace a kluziště a v podvečer začne návoz mobilních protipovodňových opatření, kdy bude dočasně nutné uzavřít okolí pro dopravu včetně nábřeží. Toto dočasné uzavření nábřeží a okolí může způsobit dopravní komplikace v centru města.

Hladina Vltavy se zvyšuje kvůli novým srážkám a kvůli nutnosti upouštět vodu z Vltavské kaskády. Na rozhodujících vodních tocích, kterými jsou Vltava, Berounka a Sázava, totiž dochází k nárustu průtoků a na Vltavské kaskádě dochází k manipulaci na jednotlivých vodních dílech, aby se vytvořila rezerva a v některých nádržích i upustila voda z retenčního prostoru.

Dosažení průtoku 600 m3/s se na limnigrafu v Chuchli předpokládá k dnešní 19. hodině a průtok 700 m3/s by mohl nastat kolem půlnoci s možností dalšího nárustu. Průtok bude částečně regulovaný Vltavskou kaskádou, proto by do zítra neměl přesáhnout 800 m3/s a všechny vlny očekávaných srážek by měly vodní nádrže zvládnout. O víkendu by pak měly být srážky již sněhové a v příštím týdnu by měly ustat.

Nadále zůstávají v platnosti i další opatření jako například uzavřená vrata Na Čertovce a přerušení provozu přívozů v Praze 1, 2 a Vyšehrad. Hlavní město bude hydrometeorologickou situaci i nadále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…