Primátor Svoboda: Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Praze se přesune pod Ministerstvo vnitra

29.03.2023 20:41

Hlavní město Praha od 1. dubna 2023 přestane spravovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které vzniklo v reakci na masivní uprchlickou vlnu z Ukrajiny loni na začátku března a v současnosti funguje ve Vysočanech.

Primátor Svoboda: Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Praze se přesune pod Ministerstvo vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Koordinaci všech asistenčních center v zemi nově převezme Ministerstvo vnitra České republiky. Naopak Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) zůstává pod správou Prahy, přesune se však na novou adresu. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

„Přijetí vlny ukrajinských uprchlíků bylo zvláště pro hlavní město Praha nelehkým úkolem a jsem rád, že v pomoci pokračujeme, a to jak ze sociálního, tak z bezpečnostního hlediska. Tuto změnu vítám, převedení koordinace asistenčních center, včetně toho v Praze, pod Ministerstvo vnitra považuji za dobré řešení. Setrvání Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) v gesci metropole je důkazem, že Praha se bude situací běženců z válkou zasažené země, kterých je tu registrováno přes 120 tisíc, dále věnovat a bude se moci lépe soustředit na jejich začleňování do společnosti a další potřebnou pomoc,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

KACPU budou i nadále fungovat ve všech krajích České republiky, tedy i v Praze, a budou poskytovat asistenci osobám prchajícím před ozbrojeným konfliktem na Ukrajině vyvolaným Ruskou federaci nebo pomáhat s podáním žádostí o dočasnou ochranu. Od 1. dubna 2023 však koordinaci pražského asistenčního centra místo Magistrátu hl. m. Prahy převezme Ministerstvo vnitra ČR, které zároveň nyní zahajuje informační kampaň a v souvislostí s nastávající situaci vytvořilo několik informačních letáků. 

Služba bude nadále dostupná v objektu na náměstí Organizace spojených národů 844/1 ve Vysočanech, a to v úředních hodinách v pondělí až čtvrtek od 8:00 do 15:00 hodin a v pátek od 8:00 do 14:00 hodin.

Osoby, které čekají na otevření pražského KACPU nebo ty, které čekají na udělení dočasné ochrany a nemají zajištěno vlastní ubytování, budou také moci využít nepřetržité možnosti krátkodobého přístřeší.

Ze stejného místa na Vysočanech se však odstěhuje CNPUU, které nadále bude řídit Magistrát hl. m. Prahy a financováno je z fondu UNICEF. Na původní adrese přijme klienty naposledy 31. března 2023 a následně je naplánováno znovuotevření v novém zázemí na Arbesově náměstí 70/4 na Smíchově po Velikonocích, tedy 11. dubna 2023.

CNPUU představuje systémovou podporu hlavního města pro uprchlíky z Ukrajiny, slouží Ukrajincům pro řešení různých životních situací týkajících se bydlení, zdraví nebo například vzdělávání jejich dětí.

V Praze je v současné době téměř 122 tisíc registrovaných uprchlíků, přičemž se jedná převážně o matky s dětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…