Primátor Svoboda: Pracujeme na dlouhodobém řešení, jehož cílem je zvýšit bezpečnost na pražských chodnících

31.08.2023 16:21 | Tisková zpráva

Vedení hlavního města se snaží dlouhodobě řešit problémy způsobené uživateli sdílených kol a koloběžek. Nyní se na neukázněné koloběžkáře a cyklisty zaměří Městská policie. Od čtvrtka do neděle budou strážníci v rámci bezpečnostní akce Koloběžka více dohlížet na nesprávný způsob jízdy cyklistů a uživatelů koloběžek, a to na celém území hlavního města.

Primátor Svoboda: Pracujeme na dlouhodobém řešení, jehož cílem je zvýšit bezpečnost na pražských chodnících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Ten, kdo bude ve čtvrtek a o víkendu jezdit na kole či koloběžce po chodníku nebo bude jinak porušovat pravidla silničního provozu, má větší šanci, že jeho přestupek bude řešit městská policie. Na bezpečnostní akci Koloběžka od čtvrtečního rána do neděle večer určila městská policie speciální hlídky, celkem vyrazí do ulic 64 strážníků. Jejich prací bude odhalování, dokumentování a projednávání, případně oznamování přestupků ze strany uživatelů koloběžek a cyklistů.

„Akci městské policie vítám. Zvláště provoz půjčovaných koloběžek představuje v širším centru hlavního města velký problém, ať už kvůli neukázněné jízdě či často bezohlednému parkování na chodnících. Akce Koloběžka je jednorázová, kromě toho ale pracujeme na dlouhodobém řešení, jehož cílem je zvýšit bezpečnost na pražských chodnících,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Problém v ulicích metropole představují především sdílené koloběžky a kola komerčních poskytovatelů, na jejichž uživatele si Pražané stěžují s tím, že jezdí po chodníku a nevhodně parkují. Vedení hlavního města se snaží problémy s poskytovateli sdílených koloběžek řešit dlouhodobě, problémem je však nedostatečná legislativa. Nyní se ve spolupráci s poskytovateli připravuje nové memorandum, které má vyřešit problémy, jako je úprava oblastí, kde se nesmí parkovat, vymezení zakázaných zón, kam se nesmí vjet, postup pro odstraňování koloběžek a kontaktní linky, kam lze nevhodně zaparkovaná kola a koloběžky hlásit.

Mezi nejčastější přestupky, které strážníci a policisté řeší, je jízda po chodníku, nerespektování dopravního značení, jízda po přechodu pro chodce a jízda v protisměru. Cyklistům a jezdcům na koloběžkách za případné dopravní přestupky hrozí na místě pokuta do výše 2 tisíc korun. Za jízdu na kole či koloběžce pod vlivem alkoholu nebo drog hrozí řidiči ve správním řízení pokuta v rozmezí od 2,5 tisíce do 20 tisíc korun. Tato pokuta se zvyšuje na 25 až 50 tisíc korun, řídí-li řidič vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil požitím alkoholického nápoje nebo užitím jiné návykové látky.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Problematice kol a koloběžek se městská policie věnuje celoročně, a to s ohledem na klimatické změny, kdy jízda na těchto dopravních prostředcích není jen sezónní záležitost. Záměrem však není jen represe, každým rokem se pořádají nejrůznější preventivní akce. V rámci nich strážníci společně s preventisty kontrolovali vybrané frekventované cyklostezky a cyklisty upozorňovali zejména na nedostatky v jejich vybavení.

Na podzim se pak každý rok městská policie zapojuje do preventivní akce „Nejezdi jako netopejr“. Tato akce je zaměřena především jako preventivně informační kampaň, jejímž cílem je na místě upozorňovat cyklisty na nutnost dodržovat pravidla stanovená zákonem o provozu na pozemních komunikacích i při jízdě na jízdním kole, zejména na jejich povinnost být za snížené viditelnosti řádně osvětlen.

Statistika v souvislosti s cyklisty a jezdci na koloběžkách:

  • Od ledna do července letošního roku městská policie v metropoli zatím řešila 3211 přestupků v souvislosti s cyklisty. Za tyto přestupky uložila 468 pokut v celkové výši 166 900 korun, 22 přestupků oznámila správnímu orgánu a ostatní řešila domluvou.
  • Za rok 2022 strážníci zjistili 6667 přestupků, udělili 964 pokut v celkové výši 283 100 korun, 42 přestupků oznámili správnímu orgánu, ostatní řešili domluvou.
  • Za rok 2021 strážníci zjistili 6963 přestupků, udělili 1142 pokut v celkové výši 284 300 korun, 62 přestupků oznámili správnímu orgánu, ostatní řešili domluvou.
  • Za rok 2020 strážníci zjistili 5584 přestupků, udělili 1610 pokut v celkové výši 518 200 korun, 63 přestupků oznámili správnímu orgánu, ostatní řešili domluvou.
  • Za rok 2019 strážníci zjistili 6058 přestupků, udělili 3188 pokut v celkové výši 958 720 korun, 61 přestupků oznámili správnímu orgánu, ostatní řešili domluvou.
  • Za rok 2018 strážníci zjistili 758 přestupků, udělili 718 pokut v celkové výši 149 690 korun, 40 přestupků oznámili správnímu orgánu, ostatní řešili domluvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy