Primátor Volf: Cena vody se letos nezvýší

02.02.2016 22:14

Dobrou zprávou pro Kladeňáky je, že letos zůstává cena vody stejná jako v předchozím roce. Za kubík vody, respektive za vodné a stočné, zaplatíme v Kladně 92,92 Kč včetně daně z přidané hodnoty. Také cena tepla se zvedne jen v řádech desetikorun za měsíc. Zákazníci městské společnosti Tepo zaplatí 570,55 Kč za GJ včetně daně z přidané hodnoty.

Primátor Volf: Cena vody se letos nezvýší
Foto: archiv
Popisek: Kladenský primátor Milan volf

„Považuji to za velký pokrok, protože je to po delší době poprvé, co se cena vody pro koncového uživatele nezvyšuje. Platí to nejen pro obyvatele Kladna, ale i ostatní odběratele Středočeských vodáren,“ říká kladenský primátor a zároveň předseda představenstva Vodáren Kladno – Mělník, a. s. (VKM) Milan Volf (Volba pro Kladno). Ten ocenil spolupráci vlastnické společnosti s provozní, dohoda mezi nimi přináší prospěch nejen oběma stranám, ale především je nesporným přínosem pro spotřebitele. Vybalancovat přitom všechny faktory není ani zdaleka jednoduché. Na jedné straně je nutné investovat do vodárenské infrastruktury regionu, na straně druhé je třeba udržet sociálně únosnou cenu vodného a stočného. Daří se to díky optimalizaci provozu a vnitřních úspor Středočeských vodáren, a. s.

„Návrh Středočeských vodáren nezvyšovat cenu vodného a stočného, ale zvýšit nájemné o 5,6 procenta umožní Vodárnám Kladno – Mělník pokračovat v investičních akcích. Připomenul bych například rozsáhlou rekonstrukci čistírny odpadních vod Kladno – Vrapice nebo rekonstrukci vodovodního přivaděče Praha – Kožova Hora,“ doplňuje primátor Volf.

Společnost původně požadovala nárůst ceny o téměř pět procent

Úspěšné bylo i jednání se společností Alpiq Generation o cenách centrálně dodávaného tepla. Společnost původně požadovala nárůst ceny o téměř pět procent. Důvodem pro zvýšení bylo podle ní zdražení uhlí, cena emisních povolenek a hlavně fakt, že město Kladno dnes odebírá jen třetinu z množství tepla, ke kterému se smluvně zavázalo před patnácti roky. Tak velké snižování spotřeby tepla je důsledkem rozsáhlých investicí města i majitelů velkých bytových domů do zateplení a moderních technologií.

„Vstoupil jsem s nimi spolu s ředitelem společnosti Tepo do jednání. Nakonec jsme se dohodli na zvýšení ceny dodávaného tepla do společnosti Tepo o 2,9 procenta. To znamená pro koncové odběratele, tedy domácnosti, nárůst o 3,6 procenta, což řádově představuje desetikoruny za měsíc. Cena tepla pro kladenské domácnosti ale zůstává i po této úpravě pod celorepublikovým průměrem,“ upozorňuje primátor Volf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě