Primátor Volf: Preferujeme cestu zásadní regulace a kontroly hazardu

14.12.2020 9:15

Vedení města navrhuje pokračovat v regulaci hazardu.

Primátor Volf: Preferujeme cestu zásadní regulace a kontroly hazardu
Foto: archiv
Popisek: Kladenský primátor Milan volf

Vedení města odmítá prohibici formou takzvané nulové tolerance, která automaticky vede k vytvoření šedé zóny, ve které již pro hazard neplatí žádné zákony ani pravidla. Na prosincovém zasedání zastupitelstva proto navrhne nadále pokračovat v radikální regulaci hazardu, kterou odstartovalo před skoro čtyřmi lety. Tehdy 118 povolených provozoven zredukovalo na 35 míst, kde můžou být provozovány hazardní hry. Nová navrhovaná regulační vyhláška počítá již jen s 12 adresami, na kterých by mohl být hazard legálně provozován.

Celkově od roku 2017, kdy poprvé koalice regulace odstartovala, ubylo na Kladně 90 % heren. Regulace hazardu je zcela jistě na místě, nulová tolerance je však jen prázdným politickým gestem. Stejně jako se žádnými regulacemi nedaří vymýtit např. pití alkoholu či prostituci, není možné zamezit ani hazardním hrám.

„Jednoznačně preferujeme cestu zásadní regulace a především kontroly, kterou tímto krokem budeme nad provozovateli heren mít. Prohibice historicky nikdy nebyla řešením a to, že zakážeme hazardní hry, v žádném případě neznamená, že lidé, natož patologičtí hráči, tento druh zábavy přestanou vyhledávat. Nulová tolerance problém neřeší, ale alibisticky ho odsouvá někam, odkud není cesty zpět," vysvětlil primátor Statutárního města Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Jak rychle se umí lidé, ale i provozovatelé přizpůsobit situaci, dokazují i příklady ze současného nouzového stavu. Odmítání vládních nařízení v mnoha případech vedlo pouze k přesunu rozličných činností do nelegální zóny. Stejně si umí poradit i příznivci hazardu při zavedení nulové tolerance. V této šedé zóně však neplatí žádná pravidla – ani po hráče, ani pro provozovatele černých heren. Příjem z takové činnosti navíc zůstává v rukách nelegálních provozovatelů a obce ani stát, potažmo sport, nemají z této činnosti žádný příjem do rozpočtu. Obdobné prostředí je také více než vhodné pro nabalování další kriminality.

„O peníze by nepřišlo pouze město, ale také kladenský sport, který je těmito provozovateli dotován. Zákon o hazardních hrách prošel před třemi lety zásadní změnou, která vedla k ukončení činnosti mnohých menších heren. Příkladem je i Kladno, kde i bez účinnosti vyhlášky o nulové toleranci byli provozovatelé nuceni buď uzavřít nebo zásadně změnit své provozovny," připomněl Volf.

Každý provozovatel má dle zmíněného zákona již nyní povinnost legitimovat a registrovat všechny účastníky her. Koncem prosince tohoto roku do ostrého provozu také vstupuje registr osob vyloučených z hraní, který bude napojen na rejstřík příjemců sociálních dávek, lidí v insolvenci, či z hraní soudně vyloučených osob. Velká pomoc to bude i pro patologické hráče, kteří se budou moci dobrovolně do registrů zapsat, aby neprohlubovali svou závislost.

 

"Vedle regulace je také potřeba přihlížet ke vhodnému umístění heren. Jejich provoz by měl co nejméně zasahovat do veřejného života. Z tohoto důvodu nenavrhujeme herny v centru města,“ doplnil Milan Volf. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny