Primátor Žbánek: Čtecí babičky a dědečkové jsou přínosní pro obě strany

23.02.2019 6:34

Číst dětem pohádky před spaním, to je záležitost obvyklá především pro rodiče či prarodiče. Věnovat se jí ale mohou i druzí.

Primátor Žbánek: Čtecí babičky a dědečkové jsou přínosní pro obě strany
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Ve čtvrtek v poledne to osobním příkladem podpořil i primátor Mirek Žbánek, který se vydal číst pohádky dětem z Mateřské školy Ovečka v Olomouci v ulici Na Hradě.

„Musím říct, že to bavilo děti i mě, byla to chvilka, která se z běžného pracovního programu primátora dost vymykala,“ komentoval cestou ze školky svou novou krátkodobou roli primátor Žbánek a hned vysvětlil, proč se mezi děti vlastně vydal: „Oslovila mě paní ředitelka, zda nechci přijít mezi děti, a mě napadlo, že bych to mohl spojit právě s podporou čtení. Snažím se totiž podporovat celostátní kampaň čtení dětem a školka Na Hradě do ní je zapojena.“ Když ve školce zrovna nečte primátor, chodí sem velmi často za stejným účelem jiní dospělí. „Obvykle u nás před spaním čtou pohádky rodiče nebo prarodiče našich dětí,“ upřesnila ředitelka MŠ Ovečka Ilona Hamplová. 

„Celé Česko čte dětem“ není jediná kampaň, které v Olomouci podporuje vztah dětí ke knihám a literatuře. Další takový projekt nese název „Přečti“ a je zaměřen na propojení nejstarší a nejmladší generace. Tato iniciativa, kterou v Olomouci realizuje mateřské centrum Heřmánek, hledá babičky a dědečky, kteří jsou ochotni ve volném čase předčítat cizím dětem. „Jde o to, že dobrovolníci z řad seniorů chodí do školek číst dětem pohádky, což je ve výsledku aktivita prospěšná pro obě strany, pro děti i pro ty čtecí babičky a dědečky,“ komentoval další prospěšný projekt primátor Mirek Žbánek. Dodal, že by rád propojil všechny podobné aktivity s velkým potenciálem a s již existujícími programy Knihovny města Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…