Primátor Žbánek: Městu se daří hospodaření s lesy. Dosvědčuje to i mezinárodní certifikát

15.03.2021 7:37

I v kvalitě péče o lesy jsou mezi různými hospodáři rozdíly. Lesy města Olomouce, které se starají o rozsáhlé městské lesy, to dělají dobře.

Primátor Žbánek: Městu se daří hospodaření s lesy. Dosvědčuje to i mezinárodní certifikát
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

„Pěstování zdravých a odolných lesních porostů je v době klimatických změn mimořádně důležité. Například v lesním hospodářském celku Březové hospodaříme podle standardů certifikace The Forest Stewardship Council,“ říká hrdě primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Značka FSC znamená, že produkt pochází z lesů, které jsou obhospodařovány v souladu se sociálními, ekonomickými a ekologickými potřebami současných i budoucích generací. „Nám se to podařilo od 1. ledna 2021 v takzvaném tvrdém luhu, což je v podmínkách České republiky stále ojedinělé,“ dodává primátor Žbánek.

Co vlastně znamená tvrdý luh? Je to lužní les, ve kterém dominují stromy s tvrdým dřevem, tedy duby, jasany, jilmy. Prioritou v tomto směru je i nadále revitalizace lužního lesa – Přírodní rezervace Království v katastru Grygova, Toto území v majetku města se nachází jihozápadně od obce Grygov a jedná se o lužní les mezi ramenem řeky Moravy, říčkou Morávkou a železniční tratí Olomouc – Přerov. „Město má ujasněné cíle lesnického i ochranářského managementu. Budoucnost lesa Království a jeho revitalizace je mezi našimi prioritami. Proto jsme teď s ředitelem Lesů města Olomouc Davidem Janáskem a vedoucím odboru životního prostředí Petrem Loykou kontrolovali stav tohoto území. Našli jsme řešení, jak do lesa vrátit potřebné množství vody a jak docílit optimalizace vodního režimu v přírodní rezervaci Království,“ vysvětluje primátor Žbánek. Jde o zásobení lesa povrchovou vodou propojením s vodním tokem Morávka, s bočními rameny v lese a případně gravitačním propojením lesa z přilehlých vodních ploch nedalekých zaplavených dobývacích prostorů štěrkoven.

Obnova lesního majetku s důrazem na klimatické změny a kůrovcovou kalamitu patří mezi dlouhodobé priority městské rady. „Nezapomínáme ani na ekologickou a rekreační funkci lesa a myslíme samozřejmě i na zájmy ochrany přírody a revitalizace,“ dodává vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

The Forest Stewardship Council (FSC) je nezávislá, nevládní, nezisková organizace, jejímž cílem je prosazování odpovědného lesního hospodaření v celosvětovém měřítku. FSC zajišťuje zavádění standardu, záruku obchodní značky a akreditační služby společnostem a organizacím, které mají zájem o odpovědné lesnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…