Primátor Žbánek: Musíme eliminovat riziko přenosu nákazy

19.11.2021 16:05

Nepříznivý vývoj pandemie ruší program a mění podobu vánočních trhů v Olomouci

Primátor Žbánek: Musíme eliminovat riziko přenosu nákazy
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Bez kulturního programu, slavnostního rozsvěcování stromu a se zcela jiným konceptem se mají odehrát Vánoční trhy v Olomouci. 

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
Vedení města, kraje a pořadatelé Vánočních trhů, Kulturní Olomouc, o.p.s., se dohodli na změnách, které reagují na nepříznivý vývoj pandemie. Trhy měly původně začít 19. listopadu otevřením stánků, samotné slavnostní zahájení s rozsvícením stromu mělo proběhnout v neděli 21. listopadu. Teď jsou však na řadě změny.

„Současná epidemiologická situace se musí promítnout do příprav Vánočních trhů,“ je přesvědčen primátor Olomouce Mirek Žbánek. „Od včerejšího dne proto jednáme s pořadatelem o změnách, které dokážou reflektovat situaci a reagovat na nepříznivé prognózy počtu nakažených. Apelovali jsme na to, aby při organizaci této hromadné akce, která by mohla zhoršovat situaci v Olomouci a Olomouckém kraji, pořadatelé upravili program tak, abychom eliminovali riziko přenosu nákazy,“ objasnil primátor Žbánek.

Olomoucké Vánoční trhy jsou totiž pod koncesní smlouvou a jejich přímým pořadatelem není město. „S organizátory, ale jednáme intenzivně, situaci chápou a snaží se plnit nejen platná vládní nařízení, ale maximálně zohlednit i naše připomínky. Na základě doporučení tak pořadatelé dnes oznámili, že se neuskuteční kulturní program, kapely neodehrají žádný z živých koncertů a slavnostně se nebude rozsvěcet ani vánoční strom,“ popsala aktuální změny náměstkyně primátora pro kulturu a cestovní ruch Markéta Záleská. Kromě toho, že pořadatelé musí splnit všechna aktuálně platná nařízení, zavázali se také k tomu, že ještě více rozvolní prostor gastro zóny a na dodržování pravidel bude dohlížet pořadatelská služba. „Obě náměstí bude pravidelně procházet ve speciálně označených vestách a upozorňovat na dodržování pravidel a rozestupů,“ objasnila Monika Řehulková, tisková mluvčí společnosti Kulturní Olomouc o.p.s., která Vánoční trhy v Olomouci pořádá. Pořadatelé musí zajistit dvoumetrovou vzdálenost mezi prodejními místy, desinfekční prostředky u každého z prodejních míst a dodržení nařízených rozestupů mezi návštěvníky.  K dalším zavedeným opatřením patří také omezení vjezdu vozidel na obě náměstí v centru Olomouce. Doprava tak bude opět regulována pomocí mobilních překážek při vjezdu z ulic, které vedou na Horní i Dolní náměstí. Od 15:30 do 22:00 bude na obě náměstí vjezd vozidlům až na výjimky zakázán úplně.

Aktuální vývoj související s pandemií a pořádáním Vánočních trhů dnes projednala i Bezpečnostní rada města za účasti zástupců Policie ČR, Krajské hygienické stanice Olomouc a hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka. „Apeluji na osobní zodpovědnost každého, kdo se rozhodne navštívit hromadné akce, vánoční trhy nevyjímaje. Prosím, respektujte aktuální opatření, abyste neohrozili sebe ani jiné,“ uvedl po jednání hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

„Změny, ke kterým jsme byli nuceni přistoupit, jsou aktuálně platné, nelze ovšem vyloučit, že vláda nebo Ústřední krizový štáb mohou rozhodnout o zpřísnění nebo úplném zrušení hromadných akcí,“ oznámil závěrem primátor Mirek Žbánek.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.