Primátor Žbánek: Nové technologie jsou totiž klíčem k rozvoji moderních měst

26.09.2021 14:58

Olomouc se blýskla v Budapešti

Primátor Žbánek: Nové technologie jsou totiž klíčem k rozvoji moderních měst
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Centrem spolupráce zemí V4 a zavádění chytrých řešení v samosprávě měst se stala maďarská metropole. Budapešť hostila na konci září mezinárodní konferenci věnovanou Smart City. A v rámci projektu City For the Future, vize měst s využitím českých technologií, se inspirovala i Olomouc. 

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

„Problematika chytrých řešení je nám blízká a jejich zavádění do veřejné správy patří mezi naše priority. Nové technologie jsou totiž klíčem k rozvoji moderních měst. Doháníme sice zpoždění z minulých let, ale o to víc přemýšlíme nad tím, která chytrá řešení jsou pro Olomouc vhodná, smysluplná, ale zároveň ekonomicky přijatelná,“ objasnil primátor Mirek Žbánek.

Konference a veletrh nabídl komplexní vhled do vývoje chytrých měst, technologií a osvědčených postupů nejen v České republice a Maďarsku a přinesl návody na cenné inspirace i výměnu zkušeností. „Zavádění chytrých technologií řešíme zejména v oblasti dopravy, ale i veřejného prostoru, konkrétně v podobě instalace inteligentního veřejného osvětlení. A právě v těchto oblastech jsme našli příklady dobré praxe i osvědčené postupy, které dokážou přeměnit městské lokality na příjemná místa k bydlení nebo trávení volného času,“ popsal přínosy Matouš Pelikán, náměstek pro Smart City.

Hi-tech výrobky nebo aplikace pro chytrá města nabídlo na veletrhu celkem 24 českých firem na ploše zhruba 400 metrů čtverečních. „Vedle konference se tak prezentovaly prostřednictvím roadshow s konkrétními ukázkami nabízených řešení,“ informovala ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade v Budapešti Dóra Egressy. Pilotní projekt v Budapešti přinesl i základ elektronického katalogu českých dodavatelů smart city technologií.

Veletržní část nabídla širokou škálu výrobků a technologií. Od ekologických vozítek, přes bezpečnostní koše, multifunkční městský mobiliář v podobě lavičky s LED světlem, integrovaným stojanem na kola a nabíječkou elektrokol, až po speciální zasakovací rošty, které dokážou zpevnit parkovací plochu, ale zachovat přitom původní poměry pro odtékání vody. Pozornost návštěvníků zaujal například i multifunkční strom, který dokáže nabíjet auta a šířit vodní mlhu. „Řeší problém, jak dostat zeleň do měst, kde to není z dispozičních důvodů možné. Tvoří jej pevná ocelová konstrukce, která slouží jako nosný prvek popínavých rostlin. Navíc na něj lze instalovat například lampu veřejného osvětlení,“ popsal zástupce jedné z vystavovatelských firem.

„Veletrh neprezentoval žádné hi-tech hračky vývojářů, ale ukazoval praktické výrobky a skutečná řešení, která dokáží reflektovat potřeby měst i jejich obyvatel a korespondovat zároveň s vizí ekologicky šetrných měst. Při zavádění nových technologií a produktů pro nás budou klíčové i pozitivní zkušenosti jiných měst či regionů, aby se jednalo o efektivní a smysluplné investice,“ zhodnotil projekt koordinátor oddělení Smart City olomouckého magistrátu Jan Langr.

Budapešťskou část roadshow City For The Future uspořádalo české velvyslanectví v Budapešti, proexportní agentura CzechTrade ve spolupráci s českým ministerstvem průmyslu a obchodu a podporu poskytly také zastupitelské úřady ČR v zahraničí. Po Budapešti se projekt představí dokonce na Světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, která začíná letos v říjnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.