Primátor Žbánek: Po šesti letech se v Olomouci mění nájemné za městský byt

29.12.2018 13:04

K úpravě nájemného v městských bytech s ohledem na opakované návrhy Správy nemovitostí Olomouc přistoupila olomoucká městská rada. Důvodem je skutečnost, že se výše nájmu v městských bytech nezměnila už šest let a patří k nejnižším v zemi. Kvůli tomu pak chybí prostředky na péči o městské nemovitosti. I po mírném zvýšení bude nájemné násobně nižší než jeho tržní podoba. Lidem, pro něž by změna nájmu působila problémy, město okamžitě pomůže při zajištění příspěvku na bydlení.

Primátor Žbánek: Po šesti letech se v Olomouci mění nájemné za městský byt
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Zatímco ve většině měst se nájemné za obecní byty postupně každoročně plošně zvyšovalo, v Olomouci se tak od roku 2012 nestalo ani jednou. „Správa nemovitostí, která se o přibližně devět stovek městských bytů stará, v minulých letech opakovaně navrhovala mírné navýšení nájemného, jednoduše proto, že potřebuje prostředky na údržbu domů. Předchozí vedení města ale toto její volání nevyslyšelo, přitom investovat do rekonstrukcí městského bytového fondu je nezbytné,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán. Nová rada tedy nyní přistoupila na mírné zvýšení o deset, respektive dvacet korun za metr čtvereční.

Ve srovnání s ostatními městy je výše nájemného v Olomouci velmi silně podhodnocená. Průměrné nájemné v ČR je 221 Kč/m2/měsíc, průměrné nájemné v Olomouci činí 165 Kč/m2/měsíc (čistě tržní nájemné v Olomouci je dokonce 231 Kč/m2/měsíc), zatímco nájemné v městských bytech je 84 Kč/m2/měsíc (u malometrážních bytů je sazba 90 Kč/m2) a v bytech zvláštního určení, což jsou byty bezbariérové a v domech s pečovatelskou službou, je sazba pouze 53 Kč/m2/měsíc (u malometrážních bytů je sazba 58 Kč/m2/měsíc). Po dlouhé odborné i politické diskuzi tedy radní souhlasili s dlouho připravovaným návrhem úpravy nájemného.

U standardních městských bytů se měsíční sazba za metr čtvereční zvýší o dvacet korun, u bytů zvláštního určení o deset korun. Původní návrh Správy nemovitostí počítal se zvýšením o 20 korun i u bytů zvláštního určení. To ale náměstkyně primátora Eva Kolářová, která má na starosti sociální záležitosti, na následujícím jednání rady s poukazem na nízké příjmy řady obyvatel těchto bytů odmítla. Rada vzala tedy její návrh v potaz a u DPS a bezbariérových bytů stanovila zvýšení na pouhých 10 korun. „Chci ještě zdůraznit, že nynější zvýšení nájemného bude zafixováno na další čtyři roky a zvyšovat se již tedy nebude,“ upozornil primátor Mirek Žbánek.

O všechny městské budovy se stará správa nemovitostí Olomouc, která provádí její rekonstrukce. Náklady na ně nejsou ani zdaleka pokryty výnosem z nájemného a tak se chybějící většina prostředků musí každý rok doplňovat z jiných zdrojů. „Při plánování rekonstrukcí jsou preferovány domy s pečovatelskou službou a bezbariérové byty, i když právě zde jsou nejnižší sazby nájemného a tedy nejnižší výnosy,“ upozornil Matouš Pelikán.

Pokud se v příštím roce podaří získat poprvé více prostředků, může konečně začít dlouho odkládaná rekonstrukce dosud nerekonstruovaného domu v ulici Handkeho 1. Zde by mělo být za zhruba 12,5 milionu korun provedeno zateplení objektu a výměna oken. Je to ostatně poslední ze sedmnácti domů s pečovatelskou službou, kde ještě zateplení či výměna oken nebylo provedeno. „Nynější zvýšení nájemného je výsledkem obsáhlých diskuzí, které se vedly už i v minulém vedení města. To, že k němu minulé vedení nenašlo odvahu, vedlo v důsledku k nedostatku prostředků na opravy městských nemovitostí, který jsme my už museli řešit,“ řekl primátor Mirek Žbánek.

„Je třeba zdůraznit, že pokud by některý nájemník neměl na upravené nájemné dostatek financí, náš sociální systém s tím počítá. Pracovníci odboru sociálních věcí jsou připraveni každému pomoci a poradit,“ dodal primátor Mirek Žbánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice