Primátor Žbánek: Rychlost na průtahu městem by mohly zbrzdit radary

04.04.2019 21:32

Pořízení automatických radarů kontrolujících rychlost vozidel ve Velkomoravské ulici zvažuje vedení radnice a městské policie.

Primátor Žbánek: Rychlost na průtahu městem by mohly zbrzdit radary
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Čtyřproudovka sloužící jako průtah městem vede i hustou sídlištní zástavbou a nedodržování rychlosti se místním obyvatelům nelíbí.

„Na základě stížností z komise městské části jsme provedli anonymní sčítání počtu vozidel včetně kontrolního měření rychlosti. Nyní zvažujeme instalaci radarů, které by mohly zpomalit bezohledné řidiče,“ potvrdil primátor Mirek Žbánek. Podle něj je situace nebezpečná hlavně v době, kdy jsou světelné křižovatky vypnuté. „Bezpečně projít přechodem pro chodce pak dělá problém starším lidem, dětem, nebo maminkám s kočárky,“ doplnil primátor.

Ředitel městské police Pavel Skalický uvedl, že radary by mohly umožnit nejen bezpečnější, ale také plynulejší průjezd. Překročení rychlosti by v praxi znamenalo automatické zpracování a odeslání příslušnému správnímu orgánu k dořešení.

V polovině března při týdenním měření projelo Velkomoravskou směrem k Rooseveltově 111 784 vozidel v opačném směru k Brněnské jich bylo 121 129. Zhruba 85 procent aut jelo rychlostí do 55 kilometrů v hodině. Šedesátku v obou směrech překročilo více než sedm tisíc aut, sedmdesátku 1550 a 408 automobilů jelo více než osmdesátikilometrovou rychlostí.

„Primárně nám nejde o výběr pokut, radary budou mít upozorňující cedule. Chceme se spíše zaměřit na neukázněné řidiče, kteří ignorují předpisy,“ zdůraznil primátor Žbánek.

V loňském roce došlo na Velkomoravské k 24 dopravním nehodám. V 17 případech se jednalo pouze o hmotnou škodu a šest nehod bylo s lehkým zraněním. V případě sraženého chodce se jednalo o jedinou nehodu s těžkým zraněním. Z celkového počtu se sedm nehod odehrálo v časných ranních nebo nočních hodinách.

Pokud by k instalaci došlo a radary se osvědčily, zvážilo by vedení města jejich zavedení také na výpadovkách směrem na Mohelnici nebo na Přerov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).