Primátor Žbánek: Výborně fungují studijní pobyty a výměny na univerzitě

13.02.2022 17:46

Olomoucké firmy plánují investovat v Arménii. Radnici navštívil arménský velvyslanec

Primátor Žbánek: Výborně fungují studijní pobyty a výměny na univerzitě
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Jeho Excelence Ašot Hovakimjan se svou první tajemnicí Anahit Karapetyan dnes navštívili primátora města Olomouce Mirka Žbánka v jeho pracovně. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí
„Můj předchůdce navštívil Olomouc asi před osmi lety a já bych chtěl, aby můj následovník měl při další návštěvě vašeho krásného města na čem stavět a mohl spolupráci už jen dál rozvíjet, zkrátka aby má návštěva nebyla jen zdvořilostní,“ uvedl svůj zájem řešit konkrétní témata, která by se mohla rozvinout ve faktickou spolupráci regionu s arménskou protistranou.

„Ne všechny mezinárodní vztahy musejí být podmíněny oficiálním partnerstvím. Kromě svých partnerských měst spolupracujme a jsme připraveni spolupráci navázat i s dalšími městy, regiony nebo zeměmi. Výborně samozřejmě fungují studijní pobyty a výměny na univerzitě, dobrou zkušenost máme i z kulturní oblasti a jsem velmi rád za spolupráci v rámci V4, kterou směřujeme hodně do sdílení dobré praxe v oblasti smart city a zelených měst,“ reagoval primátor.

Právě spolupráce s univerzitou podle velvyslance Hovakimjana funguje výborně, a to nejen s tou olomouckou, ale taky v dalších českých a moravských městech. V Olomouci se však údajně rýsuje i možnost navázání obchodních kontaktů. Dvě olomoucké firmy se ve vzájemné kooperaci chystají investovat právě v Arménii. „Arménie je v podstatě takovou spojnicí mezi Evropou a asijským trhem, firmy, které zde investují, vidí příležitost zejména v otevření cesty k trhům postsovětských republik,“ vysvětlil velvyslanec.

Primátor tuto informaci přivítal s potěšením. „To moc rád slyším, protože obchodní vazby pak často vytvářejí i ty kulturní a společenské, které se dají nadále budovat i na regionální úrovni.“ Zdůraznil zatím výbornou zkušenost se sdílením dobré praxe v nejrůznějších oblastech, které dokáže zúčastněné strany inspirovat. „Ano, zmínil jste smart cities a ekologická řešení, to jsou zcela jistě témata, ve kterých se arménská města mohou učit a aktuálně je také řeší,“ reagoval velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …