Primátorka Krnáčová: Koho zajímá, co říká Kalousek? Aneb pár slov k jeho populistické výzvě

05.03.2016 15:00

Miroslav Kalousek vyzývá pražské zastupitele ke změně smlouvy s Pekingem, kterou na svém posledním jednání přijali napříč politickými stranami. Ráda bych panu Kalouskovi rovněž přes média něco vzkázala.

Primátorka Krnáčová: Koho zajímá, co říká Kalousek? Aneb pár slov k jeho populistické výzvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

Jeho výzvu považuji za účelovou proklamaci, která už nikoho nezajímá. Proč bychom se proboha měli ohlížet na to, co chce Kalousek? Doufám, že i on sám brzy zjistí (nejpozději po nadcházejících krajských volbách), že jeho názor už nikoho nezajímá, a proto nyní tak vyvádí. Ráda bych mu připomněla několik okolností, které se týkají vztahu TOP 09 k Praze a Číně.

Zaprvé si myslím, že z jeho strany je kritika Číny pouze účelovým a populistickým gestem, které se neopírá o reálný zájem o myšlenku svobodného Tibetu a nezávislého Tchaj-wanu. Jako důkaz přikládám citaci bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který po posledních parlamentních volbách prohlásil: „Já vám něco řeknu. Jednotu Číny jsme uznávali od začátku. My jsme nikdy, ani já přes všechno přátelství s Dalajlámou, neuznali tibetskou vládu v exilu. Totéž platí pro Tchaj-wan, který je velkým investorem u nás. Ale neuznávali jsme je, protože hájíme princip jednotné Číny.“ Dobré, ne?

Zadruhé, opravdu mi přijde směšné, když pražské zastupitele k něčemu vyzývá Kalousek - ten samý Kalousek, který společně s Gazdíkem chtěl připravit pražský rozpočet na základě změny RUD o 1,4 miliardy korun a jen díky tlaku z magistrátu nakonec přistoupil na částku „jen“ 650 milionů korun. Nutno podotknout, že tyto peníze chybí Praze každoročně, takže od toho roku 2013 přišlo hlavní město díky Kalouskovi o bez mála 2 miliardy korun a ta cifra rok co rok narůstá. Jeho rozhodnutí navíc přišlo v době, kdy se Praze propadly daňové příjmy o 4 miliardy korun. Tehdy na Prahu příliš nemyslel a uplácel své koaliční partnery z malých měst a obcí.

Zatřetí bych mu rovněž ráda připomněla, že podobné smlouvy s čínskými městy podepsaly i městské části Praha 1 a Praha 5, které už druhé volební období vedou starostové z jeho TOP 09!

Vím, že se pan Kalousek snaží pro záchranu TOP 09 udělat maximum, ale jeho současná snaha vypadat jako obhájce lidských práv a svobody a bytostný antikomunista působí spíše směšně, zvláště když si vzpomeneme, že ještě v roce 2006 byl schopen uvažovat o vládě s KSČM.

Kdybyste tenhle článek sdíleli, budu moc ráda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…