Primátorka Pfeffer Ferklová: Zápisem pro nás práce neskončila, naopak

04.10.2021 14:32

V Karlových Varech byly předány certifikáty UNESCO

Primátorka Pfeffer Ferklová: Zápisem pro nás práce neskončila, naopak
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Slavná lázeňská města Evropy/Great Spa Towns of Europe obdržela certifikáty o vstupu do UNESCO.

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
Stalo se tak v pátek 1. října během slavnostního večera v Karlovarském městském divadle za účasti představitelů měst a zástupců zemí zapojených do sériové nominace na Seznam světového dědictví UNESCO. Symbolické certifikáty převzali zástupci měst a zemí z rukou náměstka ministra kultury Vlastislava Ourody.

Slavnostní ceremoniál v karlovarském divadle doprovodila vystoupení hudebního uskupení Inflagranti a tanečníků souboru Losers Cirque Company. Součástí dvoudenního pobytu delegací v Karlových Varech je rovněž slavnostní večeře v Grandhotelu Pupp a sobotní prohlídka města včetně návštěvy podzemí Vřídla a krypty kostela sv. Máří Magdaleny.

„Velmi mě těší, že se městu Karlovy Vary dostalo pocty uspořádat setkání zástupců zapojených měst a zemí, řady expertů, kteří se podíleli na přípravě nominace a dalších významných hostů. Protože finální rozhodování o našem zápisu probíhalo online, měli jsme až nyní příležitost společně sdílet radost z tohoto historického úspěchu. Mně osobně se naskytla možnost poděkovat všem, kdo se o něj zasloužili, protože mi bylo ctí se na té dlouhé cestě připojit a být součástí týmu, který se podporuje a inspiruje. Ostatně naše společné setkání není pouze symbolické a slavnostní. Zápisem pro nás totiž práce neskončila, naopak. Vstupem do UNESCO jsme získali prestižní značku, ale zároveň také přijali výzvu a závazek. Setkání proto využijeme také k pracovnímu jednání jak řídící skupiny starostů, tak site managerů,“ uvedla primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.

O zápisu Slavných lázeňských měst Evropy na Seznam světového dědictví UNESCO rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 44. zasedání ve Fu-čou v Číně 24. července letošního roku. Nominaci připravily společně Rakousko, Belgie, Francie, Německo, Itálie, Velká Británie a Severní Irsko a Česká republika, která celý projekt řídila a koordinovala. Nový nadnárodní sériový statek Světového dědictví tvoří nejvýznamnější lázeňská města v Evropě: Baden bei Wien v Rakousku, Spa v Belgii, Vichy ve Francii, Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen v Německu, Montecatini Terme v Itálii, Bath ve Velké Británii, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně v České republice. 

Zápis na Seznam světového dědictví přinese Slavným lázeňským městům Evropy nejen osvědčení o jejich výjimečných hodnotách, ale také lepší ochranu a posílenou spolupráci v oblasti památkové péče, balneologie a zdraví, cestovního ruchu a propagace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.