Primátorka Pfeffer Ferklová: Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2023

21.12.2022 6:34

Karlovy Vary budou v roce 2023 hospodařit s příjmy ve výši 1,427 miliardy korun. Výdaje budou činit 1,635 miliardy.

Primátorka Pfeffer Ferklová: Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2023
Foto: Karlovy Vary
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou

Schodek necelých 207 milionů korun bude uhrazen finančními prostředky z minulých let a čerpáním úvěrového rámce schváleného zastupitelstvem města v listopadu roku 2020. V příštím roce budou Karlovy Vary investovat mimo jiné do školských objektů, komunikací a nových parkovacích míst. Rozpočet na rok 2023 schválilo zastupitelstvo města na svém jednání v úterý 20. prosince v Lidovém domě ve Staré Roli. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

„Rozpočet reflektuje výrazný nárůst cen energií. Z toho důvodu v něm máme vyčleněnou samostatnou položku na navýšení plateb za energie spotřebované městem a jeho organizacemi. Jedná se o zhruba 65 milionů korun. Rozpočet rovněž reflektuje rostoucí inflaci, která nám na výdajové stránce výrazně prodraží mnohé služby, které jako město nakupujeme, například letní a zimní údržbu komunikací města, služby IT a podobně. Na příjmové stránce počítáme s pokračujícím pozitivním trendem, tedy rostoucími daňovými příjmy, výnosy z poplatku z pobytu, hazardních her. K financování větších investičních projektů využijeme prostředky, které máme k dispozici v rámci úvěru z roku 2020,“ komentovala podobu rozpočtu primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová.

Nejvýznamnější investiční prostředky budou směřovány do školských objektů. Půjde například o půdní vestavbu s novými učebnami na ZŠ a ZUŠ Šmeralova a odborné učebny na dalších základních školách. Z komunikací budou finančně nejnáročnější rekonstrukce Třeboňské a Vyšehradské, s rekonstrukcí a zejména rozšířením parkovací kapacity se počítá v Konečné ulici. Město bude pokračovat v rozšiřování sítě cyklostezek vybudováním dalšího úseku v lokalitě ulic Západní a Šumavská.

Základní parametry rozpočtu města Karlovy Vary na rok 2023:

PŘÍJMY    1 426 950 000,00 Kč

VÝDAJE   1 634 700 000,00 Kč

z toho: běžné výdaje  1 281 471 000,00 Kč
            kapitálové výdaje   353 229 000,00 Kč

FINANCOVÁNÍ   207 750 000,00 Kč

Kompletní rozpočet města v tzv. rozklikávací podobě bude v nadcházejících dnech zveřejněn na internetových stránkách magistrátu (ZDE). V současné době je návrh rozpočtu dostupný na úřední desce magistrátu města (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.