Procházka (ANO): Tátové a dědové oslavili svůj svátek ve Škodalandu

19.06.2019 12:06

Nedělní Den otců byl ve znamení výjimečné akce s názvem Den otců a dědů v plzeňském multifunkčním areálu Škodaland. Akce, u které organizátoři předpokládají, že se stane tradicí, má za cíl oslavit tatínky a dědečky, jako důležitý a nedílný pilíř rodiny a poukázat na pouto mezi otcem a jeho dítětem.

Procházka (ANO): Tátové a dědové oslavili svůj svátek ve Škodalandu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Den otců není v našich zemích zatím příliš rozšířeným svátkem a začal se poprvé slavit v červnu roku 1910 na počest otce, který po smrti své manželky sám vychoval pět dětí. Tradici založila jeho dcera Sonora Smartová Doddová s tím, že toto ocenění si zaslouží i muži, kteří se o své děti a rodiny starají odpovědně a s láskou. Svátek je pohyblivý a připadá na každou třetí červnovou neděli.

"Na počátku celého konceptu této akce bylo několik málo žen, matek, které chtěly poděkovat svým mužům a partnerům, za jejich podporu a pomoc při péči o jejich děti. Z původní plánované malé komunitní akce se díky podpoře MO Plzeň 3, který celý projekt vzal pod svá ochranná křídla, stala akce mnohem větších rozměrů. Cítíme obrovský vděk za tuto spolupráci a pomoc v realizaci této akce. V rámci akce panovala velmi přátelská a rodinná atmosféra. Věříme, že se nám do akce podařilo vnést náš neotřelý, individuální a respektující přístup a zajistit na našich stanovištích zábavu a pobavení pro celou rodinu“, řekla Tereza Šotová Přívětivá, místopředsedkyně spolku Nošenky, z.s.

Velice rádi jsme podpořili nápad žen ze spolku Nošenky, z.s. které se touto akcí rozhodly odměnit tatínky a dědečky, zkrátka „správné chlapy“, kteří jsou svým ženám a partnerkám oporou a svým dětem vzorem.“, říká David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu. „Z původně plánované komorní akce se stalo zábavné odpoledne plné soutěží a doprovodného programu, které si nejen pánové se svými ratolestmi myslím perfektně užili. Máme štěstí, že ač jsme tři ze čtyř mužů ve vedení obvodu zatím bezdětní, pan místostarosta Šec se dostavil se svými třemi potomky, takže jsme některé soutěže mohli s „vypůjčeným“ dítětem také absolvovat“, dodává s úsměvem.

Pro muže a jejich rodiny byly nachystané množství zajímavých her a soutěží včetně bohatého a pestrého hudebního programu. Pro děti byl dále připraven historický kolotoč, tatínkové si mohli vyzkoušet střelbu z luku, kuše nebo hod oštěpem, nožem či sekerou. Velkým lákadlem byla i překážková dráha, kde s tatínky a dětmi celou trasu absolvovaly často i maminky. Součástí akce byla i přítomnost záchranných složek – hasičů a zdravotníků, kteří nejen zajišťovali bezpečnost celé akce, ale i osvětu a zábavu.

Návštěvníci akce měli také možnost využít skákací hrad Městské policie Plzeň a soutěží, které si, hlavně pro děti“ přichystala. Rovněž ukázky a povídání psovodů městské policie vyvolalo velký zájem. Milovníci aut pak mohli obdivovat historické vozy Veterán klubu, sportovci zase využít přítomnosti hokejistů HC Škoda Plzeň a nechat se s nimi vyfotit či podepsat fotografii. Zajímavostí byl také seskok parašutistů na hladinu přehrady v Českém údolí a možnost si vyzkoušet balení padáku.

„Jsem rád, že jsme se jako městský obvod připojili k oslavě tohoto svátku připomínající důležitou roli tatínků v rodinách a který začíná být čím dál tím populárnější i u nás. Svědčí o tom zejména velká účast, ať již celých rodin, nebo pouze tatínků, kteří vyrazili sami se svými staršími dětmi“, sdělil Ondřej Ženíšek, místostarosta MO Plzeň 3.

"Jsem přesvědčený, že rodina je stavebním kamenem společnosti. Proto chceme touto novou akcí poděkovat nejen tatínkům a dědečkům, ale celým rodinám. Viděl jsem, že si maminky a babičky užily soutěžení partnerů a dětí. Některé hlasitě povzbuzovaly, anebo si vyzkoušely i nějakou tu "chlapskou" zábavu. Občas jsem si všiml, že někteří pánové přišli bez dětí a jen vytáhli svého taťku na pivo, klobásu a kapelu. I to byl cíl naší akce. Moc bych si přál, aby tato akce povzbudila rodiny trávit více času společně“, uvedl Stanislav Šec, místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Výzvu pořádajícího spolku Nošenky, z.s. o získání titulu "Železnej fotr" přijalo z více než dvou a půl tisíce návštěvníků akce přes 1000 zájemců. Téměř všichni tuto výzvu úspěšně splnili a odnesli si jako upomínku placku s logem Dne otců a dědů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…