Procházka (ANO): Úpravy přispějí k bezpečnosti silničního provozu

10.10.2020 18:41

Autobusové zastávky v radobyčickém Podhájí byly dokončeny

Procházka (ANO): Úpravy přispějí k bezpečnosti silničního provozu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Koncem září 2020 dokončila Správa veřejného statku města Plzně úpravu autobusových zastávek „Rozcestí Podhájí“ v ulici K Černicím v místní části Radobyčice Podhájí. Pro chodce je tak pohyb v těchto místech bezpečnější.

„Původní situace zde byla pro chodce značně riziková. Zastávky se nacházely v úseku komunikace ve směrovém oblouku, kde vozovka byla značně široká, a to bez usměrnění nebo fyzického zpomalení vozidel, což vedlo k častému překračování maximální povolené rychlosti 50 km/h některými řidiči. Nebezpečný byl zejména přístup na zastávku ve směru na Bory, kdy chodci museli komunikaci přecházet.“ informuje Petr Baloun, I. místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Problematiku bezpečnosti zastávek a jejich úpravu často řešil na svém zasedání Osadní výbor Radobyčice a byla projednávána i na veřejné schůzi. Výsledkem je především zúžení vozovky a její rozdělení dlouhým dělicím pásem, který vytvořil tzv. zastávkovou zátku. Toto uspořádání sice zastaví řidiče v případě stojícího autobusu v zastávce, na druhou stranu poskytuje daleko větší bezpečí při pohybu cestujících – chodců na komunikaci. Dochází též k psychologickému zpomalení vozidel a je zabráněno případnému předjíždění v prostoru zastávek.

„Jsem velmi rád, že se našemu osadnímu výboru podařilo ve spolupráci se správcem komunikace vyřešit dlouhodobě nepříznivou situaci v okolí autobusových zastávek a touto úpravou snížit riziko při pohybu chodců na minimum,“ dodává Petr Baloun.

Dalším významným přínosem úpravy je doplnění osvětleného přechodu pro chodce, rozděleného středním dělicím ostrůvkem, který zajistí bezpečný přístup na zastávku ve směru na Bory.

„Již v minulém volebním období jsme zde kvůli dodržování rychlosti nechali instalovat informační radar a já mohu s potěšením konstatovat, že tyto další úpravy nesporně přispějí k bezpečnosti silničního provozu v této lokalitě,“ doplnil David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.