Profant (Piráti): Kvůli špatně nastaveným smlouvám stát plýtvá penězi daňových poplatníků

28.07.2020 21:28

Piráti upozorňují na další předraženou IT zakázku. Za podporu, nutný rozvoj a ukončení OKaplikací od firmy OKsystem má Ministerstvo práce a sociálních věcí v plánu dát 600 milionů korun z kapes daňových poplatníků. Na příliš vysokou cenu tohoto záměru přitom upozorňují nejen pirátští poslanci, ale i Ministerstvo vnitra ve svém stanovisku.

Profant (Piráti): Kvůli špatně nastaveným smlouvám stát plýtvá penězi daňových poplatníků
Foto: Archiv Ondřeje Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Zakázka pro společnost OKsystem má zajistit podporu jimi dodávaných IT systémů na výplatu sociálních dávek a správu agendy zaměstnanosti na další tři roky. „Ministerstvu se dlouhodobě nedaří provoz systému, jehož náklady na provoz jsou enormní, zefektivnit a vysoutěžit jeho náhradu. Na vině je neschopnost vlád, minulých i té současné, řídit větší IT projekty. Kvůli špatně nastaveným smlouvám, které prakticky znamenají závislost na jednom dodavateli, tak stát zbytečně plýtvá penězi daňových poplatníků,“ vysvětlil pirátský poslanec a předseda sněmovního Podvýboru pro e-government Ondřej Profant, který IT zakázky státu průběžně monitoruje.

Cenu tohoto záměru kritizovalo ve svém stanovisku i Ministerstvo vnitra. Stojí v něm, že předpokládaná finanční náročnost projektu se pohybuje na horní hranici hodnoty obdobných projektů na trhu. „Celý záměr může být až několikanásobně předražený. Naznačuje to i způsob výpočtu předpokládané ceny, kdy je počítáno fixně s 50 tisíci člověkodny za tři roky, s jednotnou sazbou 12 tisíc korun za osobu a den, bez ohledu na skutečně odpracovanou dobu. To by v praxi po přepočtu znamenalo, že na projektu bude každý všední den pracovat téměř 70 velmi nadprůměrně placených IT specialistů. S ohledem na to, že se jedná pouze o podporu a ukončení již fungujícího systému, je to naprostý nesmysl,“ vypočetl Profant.

„Problém s IT systémy na ministerstvu práce se táhne po několik volebních období a ministryně Jana Maláčová ho zdědila po svých předchůdcích. Současný tristní stav této kritické infrastruktury je nutné řešit na úrovni celé vlády. Andrej Babiš je však k řešení apatický, a to vede jen k další předražené zakázce a udržování polofunkčního systému v chodu. Nadměrně zatížen přitom není jenom státní rozpočet, ale i zaměstnanci úřadů práce, kteří se o výplatu dávek starají. Zastaralý systém totiž dosud například neumožňuje import žádostí odeslaných elektronicky. Každou je tak třeba vytisknout a přepsat zpět do systému,” komentoval současný stav pirátský poslanec Lukáš Kolářík, předseda sněmovního Podvýboru pro informační technologie a dávkové systémy. Tento orgán byl zřízen právě kvůli IT systémům MPSV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).