Projev prezidenta republiky při jmenování nových ministrů a místopředsedů vlády

30.04.2019 16:59

Projev prezidenta republiky při jmenování nových ministrů a místopředsedů vlády

Projev prezidenta republiky při jmenování nových ministrů a místopředsedů vlády
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážený pane premiére, vážený pane první místopředsedo vlády, vážené paní ministryně a vážení pánové ministři,

dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu dnešnímu jmenování. Rád bych rovněž touto cestou poděkoval vašim předchůdcům, pánům ministrům Kněžínkovi, Ťokovi a paní ministryni Novákové, za vykonanou práci.

A teď už mi jenom dovolte několik málo slov k jednotlivým nově jmenovaným členům vlády.

Paní ministryně spravedlnosti, největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení. Kauza H-System trvala dvacet let, kauza Davida Ratha sedm let a zhruba stejnou dobu, ne-li déle, trvá kauza Vlasty Parkanové kvůli letounům CASA. A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Za každým nedostatkem je třeba vidět člověka. I Vy sama jste ve svém nedávném rozhovoru uvedla, že jednací soudní síně zejí prázdnotou, místo aby se projednávaly jednotlivé kauzy. Váš předchůdce, pan ministr Kněžínek, nedávno odvolal soudce za nečinnost. Nechci paušalizovat, nicméně obávám se, že takových soudců je celá řada a že kdyby byli nahrazeni těmi, kdo budou pracovat, pak by bylo možné soudní řízení zrychlit. Takže ve Vaší práci Vám přeji plný úspěch.

Paní místopředsedkyně a ministryně financí, budu věrně stát po Vašem boku v boji s těmi, kdo si myslí, že státní rozpočet je nafukovací, a kteří předkládají až neuvěřitelně vysoké výdajové požadavky, a přitom se vůbec nestarají o úspory a boj proti plýtvání. A byl bych rád, kdybychom se shodli i v tom, že je třeba odstranit v rámci rovných podmínek desítky daňových úlev a osvobození od daně a výjimek, prostě toho všeho, čím je zaplevelena naše daňová soustava. Doufám, že ve Vaší osobě se najde herbicid, který tuto soustavu odplevelí, i když lobbistické skupiny proti tomu samozřejmě budou protestovat. Sama jste mi říkala, že by tato operace mohla přinést až několik desítek miliard korun na rozpočtových příjmech.

Vážený pane místopředsedo vlády a ministře průmyslu a obchodu, jsem rád, že jsme se shodli na podpoře jaderné energetiky, a myslím si, že poté, co minulý tendr na dostavbu dvou bloků Temelína skončil naprostou ostudou díky mizerné organizační přípravě, nyní pod Vaším vedením a za spolupráce s panem Mílem se jistě podaří, aby tento tendr skončil úspěšně. Přál bych si, aby byl transparentní, abychom vycházeli z objektivních kritérií ať už cenových, ekonomických, nebo technických včetně účasti českých firem v tomto projektu. A také bych si přál, aby tento tendr nebyl zatěžován žádnými ideologickými předsudky.

Vážený pane ministře dopravy, nedávno jsem viděl takové hezké billboardy, na kterých bylo napsáno, dálnice, dálnice, dálnice. Že ano, Andreji. Tak já bych si přál, aby tento nápis slezl z těch billboardů na zem a aby se konečně dálnice stavěly alespoň takovým tempem jako například v sousedním Polsku. A protože nechci rozdávat jenom knížecí rady, tak vzhledem k tomu, že pan ministerský předseda přišel s návrhem, aby čínské firmy se podílely na PPP projektech při dostavbě, ne dostavbě, proč se tomu proboha říká dostavba, výstavba dálnic. Tedy při výstavbě dálnic, tak přivážím závazek jedné z největších světových stavebních firem, firmy CITIC Group, že je ochotna okamžitě poslat do České republiky projekční tým a účastnit se této práce.

Dovolte mi, abych vám všem popřál ve vaší jistě nesnadné práci hodně zdaru, hodně úspěchů a nenechte se otrávit těmi, kdo jenom kritizují, jenom pokřikují a sami v životě nic nedokázali.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…