Prokeš (ČSSD): Voda patří všem

05.12.2017 11:48

Voda a hospodaření s ní by mělo vždy zůstat v rukou občanů, které může zastupovat obec, kraj nebo přímo stát. Zbavení se této možnosti a „prodej vody“ do zahraničí byla jednoznačná chyba, které se vedení města Zlína v roce 2004 dopustilo.

Prokeš (ČSSD): Voda patří všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Kolem vody na Zlínsku toho bylo v poslední době napsáno mnoho. Jednotliví aktéři na sebe podávají trestní oznámení, snaží se různými způsoby strhnout pozornost na svou stranu a opírají se o řadu statistik, které si navzájem protiřečí.
Voda a hospodaření s ní by mělo vždy zůstat v rukou občanů, které může zastupovat obec, kraj nebo přímo stát. Zbavení se této možnosti a „prodej vody“ do zahraničí byla jednoznačná chyba, které se vedení města Zlína v roce 2004 dopustilo. Zastupitelé i občané byli v té době mylně informování, že se jedná o jediný způsob, jak financovat obnovu infrastruktury z prostředků Evropské unie. Opak se však stal pravdou a nyní tyto prostředky nelze čerpat právě kvůli tomuto kroku.

Nám jako sociálním demokratům je velice líto, že tehdejšího hlasování se účastnili zastupitelé koalice, ve které měla tehdy zastoupení ODS, KDU-ČSL i sociální demokracie. Zastupitelé, kteří tehdy dostali důvěru ČSSD a zastupovali stranu v koalici, již většinou nejsou členy sociální demokracie nebo v jejím vedení. Dnešní vedení ČSSD je tvořeno novými mladými lidmi, kteří v letech 2003, 2004 ani nebyli členy ČSSD. Do veřejné služby v politice nás přivedla právě touha změnit život ve Zlíně k lepšímu a od tehdejšího rozhodnutí se velmi tvrdě distancujeme.

Chceme vrátit vodu zpět městu. Protože jsme v opozici, je to mnohem složitější situace, než kdybychom byli na radnici a měli k dispozici veškeré informace a nástroje, jako má dnešní koalice ANO a STAN. Téměř na každém z posledních zastupitelstvech jsme prokazatelně vyzývali radní a primátora aby ve věci Vaku konali potřebné kroky. Chtěli jsme po rozhodnutí Vrchního soudu právní a ekonomickou analýzu a zároveň jasný postup, kdy chceme vědět jak radnice a zástupci Zlína a ostatních obcí ve Vaku budou postupovat. Vítáme proto rozhodnutí soudu, které může postupně vrátit vodu zpět do rukou měst a obcí. Město by mělo činit veškeré kroky, které vedou k převzetí kontroly nad vodním hospodářstvím zpět a zároveň deklarovat vůli po navrácení této kontroly. K tomuto kroku jsme představitele města také několikrát vyzvali a k celé problematice jsme se jasně vymezili v prohlášení zastupitelů za ČSSD. Prosazujeme návrat hospodaření s vodou do rukou městu Zlínu a dalších obcí. Vyčkávací taktika koalice není optimálním řešením, stejně jako jednostranné snahy o zachování tzv. provozního modelu.

Zároveň však nelze přistoupit k neuváženým krokům, které jsou občas populisticky navrhovány. Finální rozhodnutí ve věci Vaku musí být maximálně odpovědné a v souladu se všemi pravomocnými soudními výroky v dané věci. Vodu není možné zneužívat k osobnímu nebo politickému prospěchu. 
Nemůže jednat o nepřipravený, živelný proces. Odpovědné nakládání s vodou je důležité pro všechny občany a my tomu chceme pomáhat.

Antonín Prokeš
zastupitel města (ČSSD)

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice