Prokop (ANO): Byl jsem odvolán za snahu bránit rozkrádání veřejných peněz

02.10.2021 14:51

Zastupitelé na půdorysu parlamentních slepenců Pirátostánu a SPOLU (TOP09 a KDU-ČSL) mě odvolali 1. října na mimořádném zastupitelstvu z pozice místostarosty. Za to, že pracuji, mám výsledky a upozorňuji na levárny.

Prokop (ANO): Byl jsem odvolán za snahu bránit rozkrádání veřejných peněz
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

V pátek 1. 10. 2021 jsem byl odvolán za snahu bránit rozkrádání veřejných peněz podporované Jiřím Dohnalem (Piráti) a Jakubem Lepšem (TOP09). Věc mého odvolání má celou řadu zajímavých paradoxů. Postupně o nich budu psát podrobněji, ale nyní bych se zaměřil na ten hlavní důvod. A tím je tzv. společný podnik výstavby Arény ledových sportů při ZŠ Ke Kateřinkám.

  1. Žádost o svolání mimořádného zastupitelstva jsem sám podepsal. A to především kvůli hrozícímu obrovskému průšvihu s výstavbou arény ledových sportů u ZŠ Ke Kateřinkám. Právě při projednávání tohoto bodu jsem byl odvolán po mém vystoupení, kde jsem naplno řekl co si o projektu myslím, kam to spěje a co s tím navrhuji udělat.
  2. Ve středu před konáním Zastupitelstva mě kontaktoval přímo člověk z okolí primátora Zdeňka Hřiba. K mému překvapení jsem absolvoval velmi zvláštní schůzku na které jsem u sebe nesměl mít mobilní telefon a probíhala v parku u radnice (?!). Zde mi byl nabídnut nechutný politický obchod, abych tzv. „Ledovou arénu nechal být“ a že oni nechají být mě. Jinak, že mě na zastupitelstvu klidně odvolají. To jsem pochopitelně jednoznačně odmítl.
  3. Moje odvolání přišlo v diskusi právě po tom, co byl načten návrh, aby byl ze správní rady společnosti Arény ledových sportů odvolán Petr Přenosil. Což je pravá ruka a poradce primátora Zdeňka Hřiba za Piráty. Já tento návrh podpořil a vysvětlil, proč je to nutné. Co vše pan Přenosil porušil a že dle mého názoru nehájí ve společnosti zájmy městské části Prahy 11.
  4. Pak následovalo moje odvolání, které kromě Pirátů podpořili zástupci TOP09 Jakub Lepš, Jan Stárek a za STAN paní Radka Soukupová. Díky nepřehledné situaci po mém odvolání bylo zastupitelstvo přerušeno a k Ledové aréně tak nebylo přijato žádné usnesení.
  5. Pokud v ní tedy probíhá rozkrádání veřejných prostředků za podpory Pirátů, nesou za to plnou odpovědnost i kolegové z TOP09 a STAN, kteří to svým jednáním způsobili.

A teď fakticky k tomu, co se ve společnosti Arény ledových sportů děje. A proč Pirátostánu a SPOLU vadí, že se v ní vrtám.

Při jednání zastupitelstva 2. 9. 2021 se ukázalo, že je ze strany druhého akcionáře, který s MČ Praha 11 projekt výstavby Arény ledových sportů realizuje v obchodním poměru 50:50, byla porušována celá řada ustanovení smluv, které městská část uzavřela!

Jde zejména o ustanovení, za jakých podmínek smí společnost nakládat s penězi městské části a o ustanovení ukládající projednat smlouvy se stavební firmou v orgánech městské části.

Tato situace vznikla především díky postoji zástupce Pirátské strany Petra Přenosila (poradce primátora Hřiba) ve správní radě společnosti.

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Problematické je i prohlášení o podpoře projektu, předložené na jednání rady městské části starostou a které podle všeho v rozporu se zákonem omezuje možnost nakládat s majetkem městské části, kterým je obchodní podíl městské části na společnost, která má zimní stadion stavět. Právě toto pochybné prohlášení pro banku prohlasovali zástupci Pirátů, TOP09 a STAN na Radě podle mého názoru v rozporu se zákonem. To následně 2.9.2021 bylo na zastupitelstvu potvrzeno a zastupitelstvo tohle prohlášení zrušilo.

Já i celé hnutí ANO od samého začátku podporuje dostavbu Arény ledových sportů, ale nikoliv způsobem, který vzbuzuje otázky, zda při něm nedochází k rozkrádání veřejných peněz.

Na minulém jednání 2.9. se zastupitelstvo usneslo hledat cestu, jak stavbu zimního stadiónu realizovat způsobem, který zajistí, aby sloužila obyvatelům naší městské části, ale zároveň nebude vzbuzovat pochybnosti o transparentnosti vynakládání veřejných peněz.

Naplňování tohoto rozhodnutí je systematicky blokováno od pirátského starosty Jiřího Dohnala a po mém odvolání i ze strany Jakuba Lepše a Radky Soukupové za TOP09 a STAN.

Navíc i přes vše výše uvedené se v minulém týdnu utratily peníze ze společného podniku na reklamní předvolební akci Pirátské strany. Kde se právě z těchto neprůhledných a netransparentně vedených peněz platil třeba moderátor Martin Dejdar, který dělal moderátora na akci pirátskému kandidátovi Jakubu Michálkovi.

Co je tedy asi za tím, že tak sveřepě i za cenu odvolání místostarosty brání, aby společnost zůstala neprůhledná, řídil ji jediný zástupce Petr Přenosil, který je pravá ruka primátora Hřiba, ale zájmy městské části rozhodně nehájí? Asi Pirátům a TOP09-STAN vyhovuje mít k dispozici neprůhledně řízenou společnost, kterou můžou využívat k různým věcem jako je právě zmíněná volební akce, kterou nemuseli Piráti platit z vlastní pokladny.

Já po svém odvolání s prací pro Jižní Město a Prahu nekončím, právě naopak. Budu teď mít alespoň více času rozkrývat další lumpárny a vás o nich informovat. Můžete počítat nadále s mými nedělními reporty a intenzivní komunikací nejen na sociálních sítích!

Váš Ondra Prokop
zastupitel Prahy 11 a hl. m. Prahy
Facebook ZDE, Twitter ZDE

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině