Prokop (ANO): Čeká nás koupě bytů pouze v aukcích?

20.08.2021 22:24

Milí Pražané, obrovský převis poptávky po bytech nad jejich nabídkou je nejen jednou z příčin stále stoupajících cen bytů, ale vede také ke vzniku dalších negativních jevů, které realitní trh ještě více křiví.

Prokop (ANO): Čeká nás koupě bytů pouze v aukcích?
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Nedávno se kupříkladu objevila zpráva o tom, že přibližně čtvrtina nově postavených bytů se do nabídky pro nejširší veřejnost vůbec nedostane – od developerů je totiž ještě dřív odkoupí investoři.

Nežádoucí novinkou na trhu s nemovitostmi jsou také aukce, ve kterých zájemci o byt o ceně licitují s dalšími kupci. Osobně tento jev vnímám jako zneužívání už tak žalostné situace, kdy se dostupnost bydlení mílovými kroky vzdaluje drtivé většině lidí. Prozatím se jedná o spíše okrajový fenomén, pokud by se ale stal převažující praktikou, tak jako tomu bylo například na přelomu tisíciletí ve Švédsku, vedlo by to k dalšímu razantnímu zvýšení cen.Vím, že s výstavbou to v současné době není jednoduché. Narušení dodavatelských řetězců vede k nepravidelným dodávkám stavebních materiálů, jejich zdražování a také ke zpomalení stavebních procesů, které ceny novostaveb dále navyšuje. Jinou možnost, než se pořádně opřít do budování nových bytů ale nemáme. Pokud nechceme skončit stejně jako Berlín u extrémních řešení, o kterých jsem tu psal už dříve. A já věřím, že nechceme.Měli byste zájem kupovat byt v aukci? Nebo je pro vás taková představa nepřijatelná?

Pokud vás zajímá článek, na který reaguji, najdete ho ZDE.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce