Prokop (ANO): Jaké jsou možnosti rychlejší výstavby ubytovacích zařízení?

24.03.2022 6:37

Milí čtenáři, kromě obrovské solidarity a ochoty pomáhat lidem prchajícím před válkou zaznamenávám také první obavy z toho, jak se přijetí možná i několika stovek tisíců běženců promítne do dostupnosti bydlení.

Prokop (ANO): Jaké jsou možnosti rychlejší výstavby ubytovacích zařízení?
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Strach z nejisté budoucnosti je do velké míry přirozený, důležité je ale mít na paměti, že přes zdánlivou bezmoc leží budoucnost především v našich rukou. Obří bytová krize je a byla realitou už před vypuknutím války a týká se v podstatě celé Evropy. Dobrou zprávou ale je, že alarmující situaci na trhu s bydlením a migrační vlnu lze řešit v podstatě paralelně.

Inspirovat se můžeme například v Německu, které se na potenciální skokový vzestup počtu obyvatel legislativně připravilo. Tamní stavební zákon totiž už několik let umožňuje dočasně rozvolnit stavební předpisy tak, aby bylo možné vybudovat dočasná ubytovací zařízení v zrychleném režimu.

Tento “krizový mód” samozřejmě nijak nerezignuje na bezpečnostní parametry, šetrnost vůči životnímu prostředí nebo ochranu cenné půdy. Obcím ale uvolňuje ruce v územním plánování a umožňuje pružněji reagovat na aktuální potřeby. Podobná úprava zákona by možná nebyla od věci ani v našem prostředí. Vyhnuli bychom se tak budování dočasných staveb a zaměřili se na stavby, které budou dlouhodobě sloužit Čechům jako dostupné bydlení.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …