Prokop (ANO): Ke kvalitě života ve světových metropolích

15.07.2022 13:44

Milí Pražané, víte, kde se ve světě nejlépe žije ?? a co nejvíce přispívá k tamní vysoké kvalitě života? Na tyto otázky hledali odpověď analytici z Economist Intelligence Unit (EIU) i letos.

Prokop (ANO): Ke kvalitě života ve světových metropolích
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

Na tyto otázky hledali odpověď analytici z Economist Intelligence Unit (EIU) i letos. Do průzkumu zahrnuli celkem 173 metropolí z celého světa, u kterých posuzovali celou řadu aspektů života: mimo jiné například míru kriminality, politickou stabilitu, kvalitu zdravotní péče, vzdělání nebo infrastruktury, dostupnost zeleně či možnost kulturního vyžití.

Žebříčku dominovala evropská města – k mému potěšení se na prvních dvou příčkách dokonce umístila ta, která zde často dávám za příklad, tedy Vídeň a Kodaň. V první desítce kromě evropských metropolí zabodovaly také hned tři města v Kanadě: Calgary, Vancouver a Toronto.

Naopak Praha mi svým umístěním velkou radost neudělala. Meziročně si pohoršila o 27 míst a aktuálně se tak ocitá na 72. příčce. Pevně doufám, že tento výsledek přiměje vedení našeho města k zamyšlení nad kvalitou své práce.A kde se naopak lidem žije nejhůř? Na posledních místech najdeme metropole zemí stižených válkou, politickou nestabilitou nebo vysokou kriminalitou, jako syrský Damašek, nigerijský Lagos nebo hlavní město Libye Tripolis. Bezpečí, které často vnímáme jako samozřejmost, je pro kvalitu života naprosto základním předpokladem.Pokud by vás také zajímalo, kde se žije nejdráže, pak vězte, že první příčku žebříčku připraveného společností ECA International obsadil Hongkong. Extrémně vysoké náklady ale můžete očekávat také v New Yorku, Ženevě nebo Londýně. Mimochodem, švýcarská Ženeva je jedinou metropolí, která se objevila v první desítce obou hodnocení.Kterou ze zemí s největší kvalitou života byste si k bydlení vybrali vy, a proč?Co se mě týká, Prahu bych rozhodně za jiné město nevyměnil.Těším se na diskusi pod příspěvkem a přeji vám krásné léto.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…