Prokop (ANO): Metodika kontribuce developerů

28.03.2021 9:17

Milí čtenáři, otázka, jak financovat výstavbu?? a údržbu místních školek, škol, parků a dalších prvků občanské vybavenosti, zaměstnává nejen developery, ale samozřejmě také instituce, které mají péči o rozvoj Prahy přímo v popisu práce.

Prokop (ANO): Metodika kontribuce developerů
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR za tímto účelem přišel s Metodikou kontribuce developerů, která určuje, jakým způsobem by developeři měli přispívat k budování občanské vybavenosti v lokalitách, kde realizují výstavbu. A stejně jako v případě návrhu ze strany developerů, o kterém jsem tu psal minule, je můj postoj k této koncepci rozporuplný.

Předně chci poznamenat, že jsem rád, že dokument, o jehož schválení budou pražští zastupitelé hlasovat již v červnu, vůbec vznikl.Vnáší totiž do vztahů mezi samosprávami a developery určitý řád, který zde doposud chyběl. Jasná pravidla, o která se jejich spolupráce bude moci opřít, se bezesporu pozitivně projeví na stabilitě dlouhodobého plánování.Jsem nicméně přesvědčený, že pokud do celého procesu nebude zapojený také stát, jedná se pouze o polovičaté řešení. Teprve s jeho účastí totiž lze řešit otázku částečného financování občanské vybavenosti z určitého procenta DPH odvedeného z každého postaveného bytu. O této problematice opakovaně diskutuji i na půdě sněmovny sMonika Červíčková, naposledy včera u kulatého stolu k dostupnému bydlení. Ale o tom, vám napíšu ještě samostatný příspěvek. Pokud financováním rozvoje občanské vybavenosti zatížíme pouze developery, hrozí, že se jejich zvýšené výdaje promítnou do dalšího zdražování bytů - především tam, kde výstavbu nebude provázet změna územního plánu, která by lokalitu dále zhodnocovala. A to je, předpokládám, cesta, kterou se vydat nechceme.Jaké výhody nebo naopak úskalí návrhu IPR vidíte vy Napište mi prosím svůj názor sem dolu do komentářů.Článek, na který reaguji, najdete ZDE.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…