Prokop (ANO): Opět k pilotnímu projektu družstevního bydlení

02.06.2022 6:37

Milí Pražané, vzpomínáte si, jak magistrát málem smetl ze stolu návrh pilotního projektu družstevního bydlení, který připravila radní Hana Kordová Marvanová?

Prokop (ANO): Opět k pilotnímu projektu družstevního bydlení
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Dnes, o dva roky později, kdy je výstavba v Praze 5 už takřka na spadnutí, hrozí ze strany vedení města další účelové průtahy. A to ve chvíli, kdy se metropole potýká s nejhlubší krizí bydlení v historii. V rámci projektu Radlická, který má vyrůst ve stejnojmenné ulici na městských pozemcích, je připravena výstavba 266 bytových jednotek. Třetina z nich by měla připadnout městu, které tím získá byty pro zdravotníky, hasiče a další lidi pracující v takzvaných strategických profesích.

Realizace Radlické navíc otevře cestu dalším projektům družstevního bydlení, které je pro svou cenovou dostupnost žádoucí součástí realitního mixu. Přestože je návrh připraven do nejmenších detailů a radní loni na podzim schválili uzavření memoranda o spolupráci mezi městem a Prahou 5, klade si vedení města stále další a další podmínky na úpravu projektu. Hlavním důvodem přitom rozhodně není starost o právní nezávadnost projektu.

Nejvíce obstrukcí totiž přichází ze strany Jana Čižinského a dalších členů uskupení Praha Sobě, kteří stojí za přípravou mediálně i veřejnosti méně známého konceptu spolkového bydlení a rádi by jej dostali na výsluní zájmu. Za snahou upozadit projekt Hany Kordové Marvanové tedy nejsou žádné vyšší ideály, ale obyčejná závist a rivalita. V zájmu města i jeho obyvatel je hledat co nejvíce způsobů, jak učinit bydlení dostupným pro co nejširší vrstvy. Snahu prosadit jeden model bydlení na úkor jiného proto považuji za nesmírně krátkozrakou a sobeckou.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…